14 Eylül 2008

Yüksel`den İşadamlarına davet

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı ve AB Uyum Komisyonu ve Karma Parlamento Komisyonu Üyesi de olan Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Yüksel, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Tekstil Konfeksiyon Sektörü Strateji Eylem Planı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Bölgede yeni iş alanları oluşturmanın kendi asli görevleri arasında olduğunu belirten Yüksel, bölgedeki iş gücüne değinerek tekstil konusunda ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Dünyanın en büyük tedarik zinciri Hong Kong merkezli Li Fung firmasının, GAP bölgesinde yatırım yapmaya hazırlandığını belirten Yüksel, firmanın GAP'taki tekstil şirketlerinin atıl kapasitelerine talip olduğunu açıkladı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın tekstil firmalarının Doğu ve Güneydoğu'ya taşınmaları için destek verileceğini açıklaması üzerine konuşan Yüksel, tekstil firmalarının kalkınmada öncelikli illere taşınmaları durumunda yüzde 50'ye varan enerji desteği, KDV istisnası, SSK işveren prim indirimi, yatırım yeri tahsisi gibi teşvikler öngörüldüğünü belirtti. Teşviklerin 2014 yılı sonuna kadar devam etmesinin planlandığını belirten Yüksel, bu sayede amaçlarının yüksek kalitede düşük maliyete tasarım ve marka oluşturmak olduğunu belirtti.

Tekstil sektöründe iş yapan mevcut işletmelerin özellikle Doğu ve Güneydoğu illerine taşınmaları için çeşitli destekler verileceğini bildiren Yüksel, tekstil, hazır giyim-konfeksiyon, deri ve deri ürünleri sektörlerinin yeniden yapılandırılması için hazırlanan Strateji Belgesi Eylem Planı'nda yer alan, "Mevcut işletmelerin gelişmiş yörelerden, kalkınmada öncelikli yörelere (Özellikle Doğu ve Güney Doğu illerine) taşınmalarına yönelik çeşitli destekler verilmesi" başlıklı eylemin uygulanmasına ilişkin olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan çalışmalar ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yapılan değerlendirmeler sonucunda bir anlayış birliği oluştuğunu sözlerine ekledi. Yüksel, tekstil sektöründe gerçekleştirilecek Stratejik Eylem Planı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan çalışmaları ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yapılan değerlendirmeler sonucunda yeni teşvik sisteminde taşınılacak illerde yeni yatırımlar için KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, SSK işveren prim indirimi, kurumlar ve gelir vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi gibi teşvikler öngörülmektedir. Bu illere taşınacak söz konusu sektörlerdeki firmaların da taşınmanın mahiyetine bağlı olarak bu teşviklerden yararlandırılması öngörülmektedir. Bu desteklerden fiilen taşınan firmalar yararlanacaktır. Taşınacak firmalara yönelik bu imkan 1 Ocak 2009-31 Aralık 2014 dönemini kapsayacak. Dolayısıyla erken taşınan firmaların desteklerden yararlanma süreleri de daha uzun olacak. Taşınma işleminin hızla yapılmasını teminen, 2009 yılı sonuna kadar taşınacak olan firmalara ayrıca taşınma desteği verilecek. Bakanlığımızın hazırladığı bu stratejik eylem planı çerçevesinde taşınan şirketlerimize desteğin yanı sıra iş ortamının geliştirilmesi, hukuki ve idari düzenlemelerle yapılan iyileştirmeler, alt yapının geliştirilmesi, finansal araçların düzenlenmesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi, işletme Kapasitelerini destekleyerek işletmelerin rekabet edebilirliğinin artırılması gibi uygulamalar da mevcuttur. Bu eylem planı bölgemiz için son derece umut verici ve orta vadede bölgemizi kalkındıracak bir eylem planıdır. Biz hükümet olarak istihdam sağlayan ve ihracatçı sektörlere desteğe hazırız. Bu eylem planı bir ilktir ve birçok ilk gibi yine bizim hükümetimiz döneminde gerçekleştirmiştir. Sektörü hareketlendirecek bir plan olduğunu düşünüyorum. Sektörü iyileştirici gerekli tedbirler alınmış olup diğer taraftan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz için yeni istihdam alanlarının oluşturulacağı konusunda gereken yol haritasını çizmiş durumdayız."dedi.

K.Ü
Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum