Prof. Dr. Emre, 21 Eylüldeki "Dünya Alzheimer Günü" öncesinde Akbank Sanat'ta düzenlediği basın toplantısında, hastalıkla ilgili son araştırmalardan ve tedaviye yönelik umut verici sonuçlardan bahsetti.
Hastalığın tedavisine ilişkin bu yıl ilginç gelişmeler kaydedildiğini anlatan Prof. Dr. Emre, hastalık nedeniyle beyinde biriken "amiloid" maddesine karşı bu maddeyi aşı yoluyla vererek vücudun savunma amaçlı antikor üretmesini hedefleyen "aktif aşılama"nın yanı sıra, hayvandan alınan antikorun hastaya verilmesini içeren "pasif aşılama"nın çok güncel olduğunu kaydetti.
Pasif aşılama konusunda 234 hasta üzerinde 18 ay boyunca yapılan bir araştırmada, genetik riski bulunanlarda aşının etki etmediğini, diğer hastalarda ise etkili olabileceğini gösteren verilerin elde edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Emre, bu konuda 4 bin 100 hastayı kapsayan büyük çaplı yeni bir araştırma başlatıldığını bildirdi.
Hastalığa yönelik en umut verici çalışmalardan birinin anti-alerjik bir ilaçta bulunan "dimebon" maddesiyle ilgili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Emre, şunları söyledi:
"Anti-alerjik bir ilacın içindeki 'dimebon' maddesinin bazı alzheimer hastalarında etkili olduğu bulundu. Rusya'da 183 hasta üzerinde yapılan araştırmada, ilacı alanların hastalığı almayanlara göre stabil hale geldi. İlacı alanlar alma süreleri uzadıkça durumlarının stabil olmasının yanı sıra düzelme gösterdiler. Bu araştırmayı küçük bir Amerikan firması yaptı. Bu sonuçların üzerine de büyük çaplı araştırmalar başlatıldı."
Evli olanlar şanslı, şişmanlar risk altında
Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Emre, Finlandiya'da yapılan çalışmaya göre, orta yaş döneminde evli ya da düzenli bir partneri olanların hastalık riskinin yüzde 50 azaldığını, boşanmış ve daha sonra evlenmemiş olanlarda ise hastalık riskinin diğerlerine göre 3 kat, dullarda ise 6 kat arttığını dile getirdi.
Prof. Dr. Emre, yapılan araştırmaların düzenli spor yapanların beyinlerinin alzheimerla ilgili bölgelerinin daha iyi korunduğunu gösterdiğini ifade etti.
Kalp ve beden sağlığına dikkat etmeyenlerde de alzheimer riskinin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Emre, şişmanlık, yüksek tansiyon, kolesterol sorunları olanların, diyabetik kişilerin ve inme geçirenlerin risklerinin son derece arttığının tespit edildiğini kaydetti.
Türkiye'de 500 bin Alzheimer hastası var
Türkiye'de en iyimser tahminle 500 bin civarında Alzheimer hastası bulunduğu belirtiliyor.
Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkan Yardımcısı ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Avcı Özge, 21Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, son yıllarda adından sıkça bahsedilir hale gelen Alzheimer hastalığının bir kader veya doğal bir sonuç olarak kabul edilen "unutkanlık hastalığı" veya halk arasında "bunama" olarak bilindiğini belirtti.
Alzheimer'ın, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere beyin işlevlerinde bozukluklara yol açan ilerleyici bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özge, dünyada 24 milyondan fazla hastanın bulunduğunu 2050 yılında bu rakamın 65 milyonu aşacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Doç. Dr. Özge, "Ülkemizde de en iyimser tahminle 500 bin civarında Alzheimer hastası var. Bu hastalardan ancak 100 bin kadarı ilaç tedavisi görüyor. Yaşlı nüfusun artmasıyla bu sayı 2050 yılında 3 milyon civarına ulaşacak. Mevcut verilere göre, yaklaşık her 10 aileden birinin Alzheimer hastası olan bir akrabası bulunuyor" dedi.
Hastalıkla mücadele etmek ve etkilenen bireylere destek olmak üzere 1997 yılında İstanbul'da kurulan Alzheimer Derneği, Nisan 2006'da kurulan Mersin Şubesi ile birlikte 9 bölgede halen faaliyet gösteriyor.
Cnnturk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum