16 Ekim 2008

ESNAF DERT KÜPÜ

-Kriz küçük esnafı vurdu, siftah yapamayanlar var.

Mardin’de ikinci cadde üzerinde bulunan bir zamanların en hareketli çarşısında şimdi esnaf sinek avlıyor. Çarşı esnafı satış yapmayı unuttuklarını söylüyor.

Aynı yerde 20 yıldan beri tuhafiyecilik yaptığını söyleyen Halit Akkoç, son zamanlarda satışın sıfır seviyelerine düştüğünü söylüyor. Şu anda yaşanan krizin 1997 yılındaki krizin kat kat üstünde olduğunu iddia eden Özkoç “1997 yılındaki krizdan belli bir kesim etkilendi. Büyük tüccarlar, dövizciler etkilendi. Ama bugün yaşadığımız krizden herkes etkilendi. Hayat şartları ağırlaştı, giderlerimiz arttı gelirlerimiz azaldı. Bir zamanlar bu çarşıya toprak atsan yere düşmezdi, bugün in cin top oynuyor. Akşama kadar çarşı esnafı bir araya gelip sohbet ediyoruz. Tekstil mi çaptı pazarı, kriz mi yaşıyoruz yoksa vatandaşta para mı yok. Bildiğimiz tek şey çok sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Çarşı esnaflarından Vasfi Buluş ise, dükkân kiralarını ödemede zorlandıklarını ifade etti. Günlük ortama satışlarının 20-30 YTL olduğunu söyleyen Buluş “Akşama kadar dükkanların önünde oturuyoruz, Giden gelen yok. Günlük satışımız 20–30 YTL’dir. Bunun hepsi kar olsa ne olur. Memur da elini ayağını çarşımızdan kesti. Bankaların bu krizlerde etkisi olduğuna inanıyorum. Kredi kartları memuru zor durumda bıraktı. Eskiden memur aybaşında çarşıya uğrar alış verişini yapardı ve borcunun bir kısmını öderdi. Şimdi kartlara mahkum kaldı, onu da ödeyemeyince icralık oluyor ve alım gücü bitiyor. Alt direk zaten yandı, orta direk sınıf da can çekişiyor” dedi

Babadan aldığı baharat ve kuru bakliyat dükkânını çalıştıran İsa Gökçeoğlu esnafın sesine kimsenin kulak asmadığını, küçük esnafın kaderine terk edildiğini söyledi. Bağ-Kur borçlarını yatırmada zorlandığını belirten Gökçeoğlu “ Devlet Bağ-Kur’lular için af çıkardı. Bağ-kur borcunu ödeyemeyenlere kolaylık sağladığını söylüyor. Benim 46 bin YTL borcum var, nasıl ödeyebilirim. Benim sermayem3 bin YTL’dir. Zaten yatırma gücüm olsaydı bu kadar birikmeyecekti. Ayda 200–300 YTL yatıramayan esnaf nasıl 46 bin YTL yatıracak. Af yine zenginlere yaradı.. Sosyal güvencemiz yok. Dua ediyorum aileden kimse hastalanmasın diye. Adıma dükkân var diye yeşil kart vermiyorlar. Bağ-Kur borcumu bu imkanlarla asla yatıramayacağım. Aile fertlerinden bir hastalandığı zaman ölüp ölüp diriliyorum. Devlet bize ya yeşil kart versin ya da bağ-kur borçlarımızı silsin.” Şeklinde tepki gösteriyor.

Haber: Habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum