13 Ekim 2008

GAP Mardin-ÇATOM'da Neler Oluyor?

Güneydoğu Bölgesin’de kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini artırmak, kadını güçlendirerek fırsat eşitliğinin sağlamak amacıyla kurulan ÇATOM’lar, Mardin’de 13 yıldır usta öğreticilik yapan 6 kadını işten atmakla hedeflediği amacın tam tersini yaptı.


Güneydoğu Bölgesin’de kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini artırmak, kadını güçlendirerek fırsat eşitliğinin sağlamak amacıyla kurulan ÇATOM’lar, Mardin’de 13 yıldır usta öğreticilik yapan 6 kadını işten atmakla hedeflediği amacın tam tersini yaptı.
1996'te Refah Partisi Hükümeti döneminden beri Mardin ve ilçelerinde faaliyetlerini gösteren, Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına bağlı ÇATOM'lar (Çok Amaçlı Toplum Merkeleri) kentlerin daha çok kırdan göç etmiş yoksul hanelerin yaşadığı mahallelerde, ilçe merkezlerinde ve merkezi köy yerleşimlerinde kurulan, topluma dayalı ve katılımcılığı esas alan merkezlerdir.
İlk kurulduklarında büyük şevk ve heyecan ile Mardin’de faaliyetlerini sürdüren bu merkezler, son yıllarda ilgisizlik, alaka-sızlık ve kötü yönetim nedeniyle iyice gündemden düştü. Mardin ÇATOM’u 13 yıldan beri ayakta tutmaya çalışan 6 usta öğreticinin işine son verilmesi de bu merkezleri kapatma noktasına getirdi.
Son dönemlerde Ak Parti Hükümetinin GAP projesi için büyük kaynak transferleri ile Güneydoğu Anadoluyu kalkındırma amaçlı ataklarına rağmen bu usta öğreticilerin işine son verilmesi büyük bir çelişki olarak yorumlandı. Usta öğreticilerin hepsinin asgari ücretle çalıştırıldığı ve 8 ay çalıştırıldıktan sonra yaz mevsiminde işten çıkarıldıkları yine edinilen bilgiler arasındadır.
Maddi imkansızlıklar içinde kıvranan mağdur usta öğreticiler-den S.S.;’’Oğlum şu an Şırnakta vatani vazifesini yapmaktadır. Eşim çalışamamaktadır. Her sene ÇATOM'da çalışıyordum. Bu sene beni işe almadılar. Çalıştırsalardı çocuğuma masraf gönderebilecektim. Ama maalesef şu an bu imkanım kalmadı. Şehit haberlerinin geldiği bir dönemde çocuğumun Şırnak'ta oluşu ve ona masraf gönderememem beni derinden yaralamaktadır. Yetkililere sesleniyorum. Benim günahım ne?’’şeklinde konuştu.
Diğer yandan ÇATOM'un yöneticiliğini yapanların Mardin’de hazırladıkları raporlarla bu usta öğreticilerin işten attırıldıkları öğrenildi. Görevden atılan usta öğreticiler yerine ÇATOM yönetiminin yandaşlarını işe alınacağı iddiaları ve bu yöneticilerin AK Parti İl yönetiminde olması da kafaları daha çok karıştırdı.
Haber: Mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum