14 Ekim 2008

Göz kuruluğuna dikkat!!!

Kızarma veya kanlanma, göz yaşarması gibi belirtilerle kendisini gösteren göz kuruluğu, damla ve jel preparatlarla tedavi edilebiliyor.

Gözyaşı, gözün sağlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketinin yapılabilmesini sağlıyor. Gözyaşı, göz yüzeyinin her zaman kaygan ve nemli tutulmasına imkan tanıyor. Derman Tıp Polikliniğinde göreve başlayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemran Gök, gözyaşı olmamasının kuru göz olarak bilinen göz problemine yol açtığını söyledi. Günümüzde özellikle uzun süre bilgisayar karşısında iş yapan ve klimalı ortamlarda çalışan kişilerde gözyaşı salgılanamaması sonucu göz kuruluğu meydana geldiğini belirten Op. Dr. Gök, gözyaşını oluşturan bileşenlerin yeterli miktarda üretilmemesi veya bir bileşenin eksik olmasının, göz yüzeyi üzerinde kuru noktaların oluşmasına sebep olduğunu vurguladı. Göz kuruluğunun; gözlerde batma yanma ve kaşıntı hissi, gözlerin içinde veya çevresinde ip gibi çapaklanma, uzun süre bir şey okuduktan sonra göz yorgunluğu gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlatan Op.Dr. Gök, "Bu durumda da göz ile göz kapağı arasında sürekli bir sürtünme meydana gelir. Örneğin gözyaşı kuruluğu olan hastalarda, gözlerde sürekli bir yanma ve göz içine kum dolmuş hissi yaşanır. Gözler batar, kaşınır, şişer, kızarır, daha kolay enfekte olur ve hastalığın ileri aşamalarında korneadaki hasara bağlı olarak hasta gözünü kaybedebilir. söz konusu rahatsızlığın tedavisinde gözyaşı damlalarının, gözyaşı drenajının engellenmesini, doğal gözyaşının takviyesini ve birikmesini sağlar. Bunun için damla ve jel preparatları kullanılmaktadır. Özellikle şiddetli kuruluk durumlarında gözyaşını boşaltan kanalların tıkanması, tıkaç kullanılması, cerrahi yöntemler, koterizasyon gibi yöntemlerle olabilir" dedi.
KLİMALI ORTAMLAR KURULUĞA SEBEP OLUYOR

Göz kuruluğunun birçok sebebi olduğunun altını çizen Dr. Gök, "Yaşın ilerlemesiyle gözyaşı üretiminin azalması da sebepler arasında sayılıyor. Kullanılan pek çok ilaç da göz kuruluğuna sebep olabiliyor. Ayrıca klimalı ortamda çalışan ve bilgisayar kullanan kişilerde göz kuruluğuna daha çok ortaya rastlanıyor. Göz kuruluğunu önlemek için de gözlerinize hava üflenmesinden kaçının. Saç kurutma makinelerini, otomobil radyatörlerini, klimaları veya pervaneleri gözlerinize doğrultmayın. Rüzgarlı günlerde gözlük takın, yüzerken de yüzücü gözlüğü kullanın. Göz kırpmayı unutmayın. Bilinçli bir biçimde, tekrar tekrar göz kırpmak kendi gözyaşınızın daha eşit olarak dağıtılmasına yardımcı olabilir. Gözlerinizi ovmaktan kaçının. Gözlerinizi ovarak daha fazla tahriş edersiniz" tavsiyesinde bulundu.

Nezir Güneş
Haber: Mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum