31 Ekim 2008

Kansere karşı mor domates

Kansere karşı mor domates

Bilim adamları, kansere karşı etkili olabileceğini düşündükleri mor domates yetiştirdiler. Mor domates, aslanağzı çiçeğinin genleri domatese aşılanarak elde edildi.

Norwich'teki John Innes Merkezi'nden bir ekip, mor domatesi, "antosiyanin" adlı bir antioksidan pigmenti açısından zengin aslanağzı çiçeğinin genlerini domatese aşılayarak elde etti.

Nature Biotechnology adlı dergide yayımlanan araştırmada, bu domatesten yiyen farelerin daha uzun yaşadığı belirlendi. Kansere meyilli bir grup fareye mor domates, bir gruba normal domates verildi. Testlerde, mor domates yiyenlerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğu görüldü.

Böğürtlen, yabanmersini türünden meyvelerde çokça bulunan antosiyaninlerin kolon kanseri hücrelerinin büyümesinin yavaşlamasına yardım ettiği ortaya çıkmıştı. Bu maddenin bulunduğu sebze meyvelerin ayrıca kardiovasküler hastalıklarla yaşlanmanın getirdiği bazı hastalıklara karşı koruma sağladığı da düşünülüyor.

John Innes'in ekibi, daha sık yenilen sebze ve meyvelerdeki sağlığa yararlı maddelerin seviyesini artırmak için araştırmalar yapıyor. Domateste de likopen ve flavonoidler gibi faydalı antioksidan maddeler bulunuyor.

Merkezden Prof. Cathie Martin, çoğu insanın doktorların tavsiye ettiği gibi günde 5 porsiyon sebze meyve yemediğini hatırlatarak, ancak biyoetken unsurlar açısından zengin ve sık tüketilen sebze meyveler yetiştirilirse insanların yediklerinden daha çok fayda sağlayabileceklerini söyledi.

Haber7


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum