21 Ekim 2008

MARDİN YEMEKLERİ VE EL SANATLARI MECLİS GÜNDEMİNDE..

Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Mardin taşını, Telkari gümüş işlemeciliğini, badem şekerini, ve yemeklerini meclis gündemine taşıyarak patentlendirilmesini istedi.,

Mecliste yaptığı konuşma metnini basın mensuplarına gönderen AK Parti Milletvekili Cüneyt Yüksel, Türkiye’nin güzelliklerinin saymakla bitmeyeceğini söyledi.

Türkiye’nin küresel ölçekte büyük önem arz eden pek çok zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Yüksel, Kültürel ve yöresel ürünlerdeki coğrafi ürün çeşitliliğinin de bu zenginliklerden biri olduğunu belirtti. Yüksel; “öncelikle kültürel mirasımızın yasalarla korunması ile başlar; bunların üretiminin teşvik edilmesi ile gelişir ve en sonunda uluslar arası düzeyde markalaşmalarını sağlayarak tamamlanır. Görüşmekte olduğumuz Yasa Tasarısı az önce bahsettiğim üç aşama ile yakından ilgili ve dolayısıyla oldukça önemlidir.” Dedi.

Tasarıdaki amaçlarının; Ülke için büyük önem arz eden coğrafi işaret korumasındaki ürün sayısını arttırmak ve bu ürünlerin uluslar arası ticarete taşınması için ilk önce ülkede coğrafi işaret korumasını sağlamak ve prosedürleri başvuru sahibi lehine kolaylaştırmak olduğunu ifade eden Yüksel ”Ülkemizin; Maraş Dondurmasından, Giresun fındığına; Adana pamuğundan, Rize çayına; Şile bezinden; Mardin taşına; Ege Zeytinyağlarından; Anamur Muzuna ve bunun gibi verilebilecek bir sürü örnekle yurdun dört bir yanında yüzlerce, binlerce zenginliğe; diğer bir ifadeyle coğrafi işarete sahiptir. Bu zenginliklerimiz Topraklarımızda yaşamış olan insanlığın ortak mirasıdır. Bu yöresel kültür ürünlerini korumalı, gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Bu; vatandaş olarak hepimizin öncelikli görevlerindendir. Öte yandan burada ciddi bir ekonomik fayda da söz konusudur. Binlerce yıllık geleneksel bilgiye dayalı el sanatı ve mutfak ürünleri küreselleşen dünyamızda daha da aranır hale gelmiştir. Coğrafi işaretler içinde yörenin adının kullanılması da; tüketiciler tarafından o ürünün belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algılanır. Yörenin adı o ürünü daha güvenilir kılar.” Şeklinde konuştu.

Haber: Habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum