12 Ekim 2008

MARDİN’DE GÜMÜŞÜN ADI TELKARİ

MARDİNDE TELKARİ GÜMÜŞ İŞLEME SANATI ÖĞRETİLİYOR.. PROJE KOORDİNATÖRÜ MUNGAN “ÇALIŞMAK İSTİYORUM DİYENLERİ BEKLİYORUZ”

Mardin’de hayata geçirilen, “Toplumsal Kalkınmaya Yönelik Gümüş İşlemeciliği Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi” kapsamında gümüş sanatının geleceğe taşınması ve gelir getirici istihdam alanlarının yaratılması hedefleniyor.

Mardin Valiliği Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen proje için Belediye Başkanlığı 500 metrekarelik bir kapalı alan tahsis etti. Proje Koordinatörü Seylan Mungan, Bölgede yaşayan gençler arasında eğitime, üretime ve istihdama yönelik gelir getirici faaliyetlerin olmaması, fırsat eşitsizliği ve gelirler arasındaki farktan dolayı gençlerin bir kısmının göç ettiğini, kalanların ise işsiz durumda olduklarını, projenin bu sorundan yola çıkılarak hazırlandığını söyledi.

Kaybolma noktasına gelmiş, şimdiki haliyle ekonomik bir değer teşkil etmeyen yöresel telkari sanatının öğretilmesi, vasıfsız, eğitimsiz gençlerin, özürlü (elinin ve gözünün çalışması yeterli), eğitilebilir zeka özürlü gençlerin üretime katılması, genç kızların ve yetiştirme yurdunda meslek sahibi olmak isteyen gençlerin eğitilerek çıraklık, kalfalık ve ustalık belgelerinin verilmesi, bunun sonucunda istihdama hazır hale getirilmesi, bir yandan da sosyal hayata adapte edilmesinde, psikolojik ve sosyolojik olarak yıpranmış uyum sorunu yaşayan ve yaşama sevincini kaybetmiş gençlerin her türlü sosyal ve kültürel faaliyetlerle donatılması, proje boyunca psikolojik destek verilmesi de bu projenin konularından bir olduğunu vurgulayan Proje Koordinatörü Seylan Mungan “Bölgede ayda 60 kg gibi ekonomik bir değer teşkil etmeyen üretim miktarı vardır. Bu Satılan gümüş miktarı ise bu bölgede aylık 250 kg ı geçmektedir. Aradaki fark Beypazarı, İstanbul ve uzak doğudan getirilen telkari ve gümüş çeşitleriyle kapatılmaktadır. Mardin’e olan iç ve dış taleplerle turizm cazibesi haline gelen kentte bu durum, gümüş satışını körüklemiş ama üretim bitme noktasına gelmiştir. Bölge halkı istihdam ve üretim sorunu yaşarken elde edecekleri gelirin büyük bir kısmını bölge dışından gümüş alımına verdikleri için satıcı durumuna düşmüşlerdir. Eğitilebilir, öğretilebilir ve istihdam edilebilir genç nesil yeni iş alanları açılmadığı ve eğitim alamadıkları için büyük şehirlere göç etme eğilimi göstermektedirler. “ dedi.

Projede eğitim süresinin 3 yıl olduğunu ifade eden Mungan, telkari gümüş ve altın işleme sanatının, ana yurdunun Mardin olduğunu hatırlatarak, kurulan atölyede hem yöresel telkari el işçiliği gümüş sanatı, hem de dünya piyasalarının istediği makine destekli gümüş işlemeciliği öğretilerek, üretim yapıldığını vurguladı.

Kursiyerlerin sağlık sigortalarını yaptıklarını ve 6 içinde üretken hale getirildiklerini kaydeden Proje Koordinatörü Seylan Mungan “Mezopotamya, uygarlığın çıkış noktası olan ve dünyanın ilk el sanatlarına ev sahipliği yapmış, felsefe ve bilgi birikiminin mevcut olduğu bölgede, yerel/yöresel motif ve öykülerin modernize edilerek gümüş ürünü için tasarlanması, güncel ve gelişmiş tekniklerle ve tasarımlarla Dünya ve Türkiye pazarına sunulmasını hedefliyoruz. Sadece yerel motiflerle yetinmiyoruz. Güzel Sanatlar Fakülte ve Akademilerden tasarım konusunda destek almaya çalışıyoruz. Bunun için tasarım yarışmaları düzenleyerek yeni modellerle dünya pazarındaki yerimizi almaya çalışacağız” şeklinde sözlerini sürdürdü.

KURSİYEKR BULMAKTA ZORLANIYORUZ..

Projenin bölgede el sanatlarının geliştirilmesine büyük katkılar sağlayabilecek niteliklere sahip olduğuna dikkat çeken Mungan, işsizlikten yakınılan bir bölgede, kursiyer bulmada zorlandıklarını söyledi. 500 metrekarelik alanda kurulan atölyede 8-10 kursiyerin çalıştığını belirten Seylan Mungan “Projede kursiyerlere olağanüstü imkanlar sağlanıyor. Kursiyerlerimizin sağlık sigortalarını yapıyoruz. Bir kursiyer 6 ay sonunda gümüş işleme sanatını öğreniyor ve üretken hale geliyor. Üretken hale gelen kursiyer atölyemizde çalışma imkânı buluyor. Çıraklık Eğitim Merkezi ile işbirliği içinde Çıraklık, Kalfalık ve Ustalık eğitimi alma ve belge alma imkânı tanınıyor. Buna rağmen kursiyer bulamıyoruz. İşsizliğin kol gezdiği bir bölgede bu imkânların çok iyi değerlendirilmesi gerekir” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Kursiyerler atölyede telkari ve kuyumculuk alanında uzman ustalar tarafından eğitiliyor.

Haber: Habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum