6 Ekim 2008

Çocuklarda ilaç kullanımına dikkat

Sonbahar mevsimi ile birlikte baş gösteren hastalıklardan en çok çocukların etkilediğini belirten, Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Fettah Oğuz, çocuklara verilen ilacın tadını iyileştirmek için ilacı herhangi bir yiyecek veya içeceğe karıştırarak vermenin doğru olmadığını söyledi.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fettah Oğuz, yiyecek veya içeceğe karıştırılarak verilen ilaçlar üzerinde yan etkiler oluşabileceğine dikkat çekti. İlaçların kullanım şeklinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka doktora veya eczacıya danışılması gerektiğini ifade eden Dr. Oğuz, "Zaman içerisinde salınma özelliği olan ilaçların yiyecek ya da içeceklerle birlikte alınması ilacın işleyiş biçimini değiştirebilir. Kalsiyum içeren yiyecek ve içecekler bazı antibiyotiklerin vücut tarafından emilmesini azaltır. Soda, kola ve portakal suyu gibi asitli içeceklerin mide asiditesini değiştirdiği için penisilin grubu antibiyotiklerin emilimini azaltır. Kan inceltici olarak bilinen ilaçların etkisi de yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunan K vitamini tarafından azaltılabilir. Meyve suyu, kolalı ve kafeinli içecekler bazı ilaçların etkilerini değiştirebilir. Söz konusu yiyecek ya da içeceği mümkün olan en az miktarda tercihen bir ya da iki kaşık kullanın. Karışımı çocuğunuza hemen yedirin/içirin. Karışımı bekletmeniz durumunda ilaç ayrışarak özelliğini yitirmeye başlayabilir" dedi.

Son günlerde artış gösteren grip ve soğuk algınlığı konusunda da aileleri uyaran Dr. Oğuz, "Grip ve soğuk algınlığı kapalı ve kalabalık yerlerde hızla yayılır. Dolayısıyla açık havada ve havalandırması iyi olan yerlerde bulunmak enfeksiyon riskini azaltır. Virüsler, mikrobun bulaştığı yerlerde (kapı tokmağı, telefon gibi) canlı kalabildikleri için, bu yüzeylere temastan sonra virüsleri rahatlıkla burnumuza veya gözlerimize transfer edebiliriz. Bunu engellemek için ellerimizi sık sık sabunlu su ile yıkamalıyız" diye konuştu.

Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum