28 Ekim 2008

Sultan Şeyhmus Külliyesi Yenilendi!

İnanç ve kültür turizmi kapsamında tarihi Mardin il genelinde başlatılan restorasyon çalışmaları tam hız devam ediyor, Gerek Mardin Valiliği, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı ve gerekse Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan bakım onarım çalışmaları 2008 yılı itibari ile 13 ayrı tarihi ve mimari mabette devam edildi. Mardin merkezde 7, olmak üzere ilçe ve köylerde yer alan bu tarihi mabetler arasında yer alan asrın büyük İslam alimlerinden Evliyaların Sultanı Sultan Şeyhmus (kaddesellahu) Zaviyesi’nin (türbesi) de yer aldığı restorasyonlar kapsamındaki çalışmalarla baştan aşağı yenileniyor. Sultan Şeyhmus türbesi ve etrafındaki halifelerin mezarlıklarının aslına ve şanlarına uygun bir şekilde yenilenmesi ve Mardin’in beyaz kesme taşı ile kaplanması ile ihtişamlı bir görünüme sahip oldu.

Mardin Valiliği ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılı içinde onarıma aldığı Sultan Şeyhmus Zaviyesi ile çevre düzenlemesinin 2009 yılında tamamının bitirilmesi hedefleniyor. Zaviye ile çevresini bakım onarıma alan Vakıflar Genel Müdürlüğü, alanda daha önce ziyaretçilere hizmet veren tüm işyerlerini de koruma duvarı dışına nakletti. Sultan Şeyhmus’un sandukası hurafelerden arındırılarak beyaz kesme taş ile boylu boyunca yenilendi. Çevresindeki halife ve İslam alimlerinin mezarları da baştan aşağı Mardin kesme beyaz taşlarla kaplandı. Zaviyenin iç taş mimarisi hem genişletildi, hem ziyaretçilerin daha rahat ziyaret etmelerine imkan sağlandı.

Çevre düzenlenmesi ise çimlendirilip farklı çiçek türleri ile güzel bir görüntüye kavuşturuldu. Tuvaleti, kesim hanesi ve şadırvanları yenilenen Sultan Şeyhmus’daki bu yeniliği tamamlayacak olan otel, pasaj ve kafeterya bölümü ise önümüzdeki aylar içinde bitirilerek ziyaretçilerin hizmetine sunulacak. Zaviye ve çevre düzenlenmesi içinde bundan böyle ziyaretçiler rasgele gelip piknik yapamayacak. Piknik alanı ise çevre koruma duvarı dışındaki tel örgülü bir alan tahsis edildi. Zaviye ile çevresindeki yeşil alanlara ziyaretçiler için bank atılarak burada daha rahat oturma ve geçici konaklama imkanı sağlandı. Tamamlandığında Şanlıurfa Hz İbrahim sosyal tesisleri ardından en büyük zaviyesi ile sosyal tesis ve çevre düzenlenmesine sahip olacak olan Sultan Şeyhmus, sosyal ve kültürel tesislerle ziyaretçilere daha rahat ortamlarda ziyaret etme, konaklama, beslenme imkanı sağlayacağı belirtildi.

Yılların ihmali ile bir türlü onarıma alınamayan Sultan Şeyhmus Hazretlerine ait Zaviye ile çevre düzenlenmesi bu yeniliği ile de geçmişin çirkin görüntülerini de ziyaretçilerin hafızasından sildiği belirtildi.

Mardin Valiliği, il Müftülüğünün ve hayırsever işadamlarının büyük katkı sağladığı Sultan Şeyhmus Zaviyesi ile çevre düzenlenmesinin tamamının bitirilmesi ile çok ihtişamlı bir görünüme sahip olabileceği gibi ziyaretçilere de çok büyük kolaylıklar sağlayacak.
Ekrem ARSLAN
Mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum