13 Ekim 2008

Tankerlerle Fuel-Oıl Ticareti Yeniden Başlıyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde 10 yeni petrol sondajı yapacağını, ayrıca Irak ve Türkiye arasında kilometrelerce uzayan fuel-oil ve ham petrol tankeri kuyruğunun yeniden başlayacak ticaret sayesinde sona ereceğini anlattı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde 10 yeni petrol sondajı yapacağını, ayrıca Irak ve Türkiye arasında kilometrelerce uzayan fuel-oil ve ham petrol tankeri kuyruğunun yeniden başlayacak ticaret sayesinde sona ereceğini anlattı.
Bakan Güler, Adana'nın Pozantı ilçesindeki krom zenginleştirme tesisinin açılışının ardından Ankara'ya dönüş yolunda otobüste gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Güler, Antalya'da Irak Petrol Bakanı Şehristani ile görüştüğünü söyledi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Irak'taki petrol arama ihalelerine davet edildiğini belirten Güler, bu aramaların konsorsiyum ile yapılacağını ve yabancı firmaların da büyük ilgi duyduğunu söyledi. TPAO'nun bölgenin jeolojisini en iyi bilen firmalardan birisi olduğunu belirten Güler, Turkish Petroleum International Company'nin (TPIC) de Irak'taki sondajlarına devam edeceğini bildirdi.
TPIC'ın Irakta daha önce üç sondaj kulesi bulunduğunu ancak savaş nedeniyle tahribata uğramış bu kulelerin yeniden Batman'da bakım ve tamirinin yapılacağını bildiren Güler, sondaj kulelerinin tekrar Irak'a götürüleceğini söyledi. Güler, "TPIC orada 20 sondaj yapmıştı. Şimdi 10 yeni sondaj daha yapacak, bu da önemli bir gelişme. Bu 10 sondajı TPIC Irak'ın kuzeyinde yapacak"diye konuştu.
Türkiye ve ırak arasındaki fuel-oil taşımacılığında da yoğun bir program başlatacaklarını belirten Güler, bunun hem Irak'la ilişkiler hem sınır ticareti hem de akaryakıt ticareti açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Ayrıca Irak ve Türkiye arasında fuel-oil boru hattı planladıklarını da belirten Güler, ihtiyacın ayda 10 bin ton olduğunu, önce 2-3 bin tonla başlayacağını daha sonra miktarın artacağını söyledi.
Bakan Güler ayrıca, İran'dan Türkiye'ye gelen yeni bir doğalgaz boru hattının yapılmakta olduğunu da belirterek, Tebriz ve Urumiye' nin by-pass edildiği bu boru hattının kısa sürede bitmesini istediklerini söyledi. Güler, "Böylece gaz bize doğrudan gelecek. Zamanında biterse önemli bir sorun çözülmüş olacak" diye konuştu.
Bakan Güler, nükleer enerji santrali ile ilgili olarak ihaleye tek firmanın teklif vermesinin de olasılıklar içinde olduğunu ve bunun ihale sürecini etkilemeyeceğini söyledi. Güler, Mersin Akkuyu'nun ardından Sinop'ta yapılacak santralin ihalesine de çıkacaklarını söyledi.
Haber: Mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum