14 Ekim 2008

Tarihi Çeşmeler Tarihe Direniyor!

Mardin’de bulunan tarihi çeşmeler, geçen asırlık ömürlerine rağmen yıllara meydan okumaya devam ederken Mardin Valiliği ise bu çeşmeleri SODES Projesi ile eski ihtişamına kavuşturmaya hazırlanıyor.

Üç bin yıllık geçmişi olan Mardin Kalesi'nin eteklerinde, ismini bulunduğu mahalle ve etrafında yaşayan ailelerden alan 50’e yakın tarihi çeşme, geçen uzun yıllara rağmen eski ihtişamını korumaya devam ediyor. Mardin’de tarihi mekânlarda kullanılan, kesme sarı Mardin ve Midyat taşlarından yapılan çeşmelerin çoğunda ayrıca kitabe de bulunuyor. Mardin’deki tarihi çeşmelerin en önemli özelliği sularının tatlı olması ve bu suyun yazın soğuk, kış aylarında ise ılık olması oluyor.

Onarımları uzun yıllardan beri yapılmayan çeşmelerin çoğu eski ihtişamını kaybederken, çoğu da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Tarihi çeşmelerle ilgili olarak bugüne kadar ayrıntılı bir çalışmanın yapılmadığı bilgisin veren Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, SODES kapsamında hazırladıkları projenin onaylanması halinde çeşmeleri eski ihtişamına kavuşturacaklarını söyledi. Ömürleri asırları geçen bu kadar çeşmenin varlığını halen sürdürmelerinin kendileri için sevindirici olduğunu belirten Beliktay, projenin hayata geçirilmesi halinde kuruyan çeşmelerin su yollarının da bir bir temizlenerek yeniden akmalarının sağlanma imkanını bulabileceklerini anlattı. Mardin’deki çeşmelerin genellikle külliyelerin veya medreselerin eyvanları içerisinde yapıldığı bilgisini veren Beliktay, “Çeşmelerin çoğu kemerli nişler olarak görülmektedir. Mardin çeşmeleri Artuklular zamanında 12. ve 13. yüzyıllarda yapılmışlardır. Bunlardan Necmeddin Ilgazi’nin yaptırmış olduğu külliye içerisinde bulunan ve günümüze pek az kısmı gelebilen hamam avlusundaki çeşme Anadolu’nun en eski çeşmelerinden birisidir. Bunun dışında Mardin’de Kasımiye, Firdevs, Fahriye, Ayn Kapak, Cevheriye, Ayn Saraç ve Savur Kapı çeşmeleri gibi halen aktif bir şekilde kullanılan çeşmeler bulunmaktadır.”dedi.

Mardin'de yine bu çeşmeler gibi özellikle Artuklular Döneminden kalma çok sayıda tarihi değerin bulunduğunu belirten Beliktay, "Mardin ve çevresinde çok sayıda eski kale, çeşme, han, hamam, konak, su değirmeni, köprü, cami, şadırvan, mezarlık, kilise ve yola rastlamak mümkündür. Restorasyon ve onarım işlemleri ile birlikte bu değerler çok daha belirgin ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Nezir Güneş
Haber: Mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum