6 Kasım 2008

Baba Destek Programı

http://www.fox.com.tr/images/news/kadin/gebelikbaba.jpg

Yapılan araştırmalar, çocuğun yakın çevresinin bir bütün olarak zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimini etkilediğini, bu bağlamda babanın da en az anne kadar etkili olduğunu göstermektedir.

Yapılan araştırmalar, çocuğun yakın çevresinin bir bütün olarak zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimini etkilediğini, bu bağlamda babanın da en az anne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Ancak, ülkemizde ve dünyada babalık rolünü desteklemek üzere sadece babalara yönelik programlar yok denecek kadar azdır. Oysa, babaların bu tür desteklere ihtiyaçları olduğu ve kendilerine uygun programlar sunulduğu takdirde hem kendilerinde hem de çevrelerinde olumlu değişimleri gerçekleştirdikleri bilinmektedir.

Türkiye’de babaların çocuklarının gelişiminde daha etkin ve olumlu bir rol oynamaları için, katılımcı babaların çocuk gelişimi ile ilgili bilgi düzeylerini artıran, iletişim becerileri kazanmalarını sağlayan ve bunun sonucunda daha demokratik tutumu benimsemelerine yol açan bilimsel temelli bir eğitim programı oluşturuldu.Çocuğun gelişiminde anne kadar önemli bir rol oynayan babaların bilinçlenerek babalık rolünü daha çok benimsemeleri ve geliştirmeleri amacıyla geliştirilmiş BADEP 1997 yılından itibaren uygulamalara başlanmış.

3-9 yaşlarda çocukları olan, okuma-yazma bilen tüm babaları kapsayan BADEP, grup uygulaması şeklinde üçer saatlik 15 oturum olarak planlanmıştır. Gönüllü öğretmenler tarafından uygulanan kurslarda katılımcı bir yaklaşım izlenmekte, babaların kendi deneyimlerini grupla paylaşması özendirilmekte ve sorunlara birlikte çözüm bulma imkanı yaratılmaktadır. BADEP’in bu özelliği nedeniyle, gruplar 15 kişi ile sınırlı tutulmaktadır. Her bir oturumda işlenen konuları ve yaklaşımı ayrıntılı olarak içeren bir eğitici kitabının yanı sıra, katılımcılara dağıtılan çok sayıda eğitim materyali bulunmaktadır.

BADEP günümüze kadar Eğitim Sen Işbirliğinde, gönüllü öğretmenler aracılığı ile farklı sosyo-ekonomik seviyelerden gelen katılımcılarla Istanbul ve Kocaeli’de uygulanmaktadır.

Program yoğunlukla gönüllü öğretmenlerin bulunduğu ilköğretim okullarında uygulanmaktadır. BADEP’te;babanın rolü, önemi ve çocuğa etkisi, aile tutumları, çocuğun davranışlarını kabul etme ve etkin dinleme, ben dili, olumlu disiplin yöntemleri, çocuğun gelişim özellikleri, bedensel ve zihinsel gelişim, kitap okuma ve çocukla geçirilen zamanın önemi, duygusal gelişim, sosyal gelişim, oyun ve çocuk gelişimindeki önemi, çatışma çözme yöntemleri, ve genelleme konuları işlenmektedir. Katılmak için, AÇEV’e başvurarak kurs programları hakkında bilgi alınabilir BADEP, babanın çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda daha bilgili olması, bu bilgilerini hayata geçirmesi, çocuğuyla, eşiyle ve yakın çevresiyle iletişimini geliştirmesi ve giderek yaşantısında daha demokratik bir tutumu benimsemesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra çocuk gelişiminde cinsiyete dayalı eşitsizliklerin önlenmesi, daha demokratik bir aile yapısına ve giderek daha demokratik bir toplumsal yapıya ulaşılması için BADEP temel bir adımdır.

Güncel Sağlığa Geri Dön...>>>


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum