5 Kasım 2008

Bölge İhracatında Mardin 2. Sırada

Doğu ve Güneydoğu’da en çok ihracat yapan iller arasında ilk sırayı 2 milyar 428 milyon dolarla Gaziantep alırken, 2 sırayı 317 milyon dolarla Mardin aldı.

Doğu ve Güneydoğu’da en çok ihracat yapan iller arasında ilk sırayı 2 milyar 428 milyon dolarla Gaziantep alırken, 2 sırayı 317 milyon dolarla Mardin aldı.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2002-2007 yılları arasında Doğu ve Güneydoğu illerinin ihracatının 5 kat arttığını söyledi.
Tüzmen, yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu illerinin ihracatının komşu ve çevre ülkeler stratejisine paralel olarak hızla arttığını ifade etti.
Tüzmen, "Doğu ve Güneydoğu illerimiz Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Tunceli, Van, Batman, Şırnak, Ardahan ve Iğdır’dan 2002 yılında yaptığımız toplam ihracat 811 milyon dolardı. 2007 yılında bu illerden yaptığımız ihracat 3 milyar 818 milyon dolara ulaştı. Diğer bir değişle 2002-2007 yılları arasındaki Doğu ve Güneydoğu illerinden yaptığımız ihracat yaklaşık 5 kat arttı" dedi.
İHRACATÇI FİRMA SAYISI
Doğu ve Güneydoğu illerinde ihracatçı bilincinin hızla arttığını belirten Tüzmen, gerek Dış Ticaret Haftası boyunca gerekse diğer zamanlarda sürekli ihracat bilincinin artırılması için uğraştıklarını ifade etti.
Bu çalışmalar sırasında da Doğu ve Güneydoğu Bölgesine özel bir önem verdiklerini, bunun sonuçlarını da aldıklarını kaydeden Tüzmen, "2002 yılında Doğu ve Güneydoğu illerinde 1026 ihracatçı firma varken, 2007 yılında bu sayı 1871’e ulaştı. Son 5 yılda Doğu ve Güneydoğu illerimizdeki ihracatçı firma sayısı yaklaşık 2’ye katlandı. Bu, bölgenin geleceği açısından sağlıklı bir durumdur" diye konuştu.
BÖLGENİN ZENGİNLEŞMESİ
Bölgede yaşanan olumsuzlukların giderilmesi, göçün önlenmesi için bölgenin zenginleşmesi gerektiğini belirten Tüzmen, bölgede büyük olanaklar olduğunu söyledi.
Tüzmen, bölgenin, petrol zengini Orta Doğu bölgesine yakın olduğunu, buralarda ihracata yönelik yatırım yapılmasının hem maliyeti ucuzlatacağını hem nakliyeden kazanç sağlayacağını ifade etti.
"Bölgenin zenginleşmesi için en uygun yol, komşularla ticaret. Bölge komşularla ticaretle zenginleşecek" diyen Tüzmen, gelecek dönemde İran, Irak ve Suriye ile diğer Ortadoğu ülkelerine ticaretin daha da artacağını, ihracatın daha da büyüyeceğini kaydetti.
Tüzmen, "Irak’ta normalleşme sağlanırsa, bugünkü ticaret hacmimiz 2-3 katına çıkar. Bundan da en çok Doğu ve Güneydoğu illerimiz yararlanır. Bölgedeki firmalarımız, komşu ve çevre ülkelere ticaret perspekti-fiyle hareket etmeli ve kendilerini ona göre hazırlamalıdır. Bu konuda son 5 yılda yaşanan tecrübe yol göstericidir" dedi.
“EN ÇOK İHRACAT GAZİANTEP’DEN”
Doğu ve Güneydoğu’da en çok ihracat yapan iller arasında ilk sırayı Gaziantep’in aldığını kaydeden Bakan Tüzmen, "2007 yılı sonu rakamlarına göre, en çok ihracat yapan il 2 milyar 428 milyon dolarla Gaziantep olurken, onu 317 milyon dolarla Mardin, 262 milyon dolar ihracatla Şırnak, 180 milyon dolar ihracatla Malatya, 169 milyon dolarlık ihracatla Hakkari izlemiştir" diye konuştu.
Mardinnethaber.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum