6 Kasım 2008

Botox Nedir?

http://www.fox.com.tr/images/news/saglik/botox.jpg

Clostridium botulinum isimli bir bakteriden elde edilen bakterinin toksinidir. Botox özellikle göz çevresi ve alın bölgesindeki kırışıklıkların cerrahiye gerek kalmadan düzeltilmesi amacıyla estetik cerrahide giderek daha sık kullanılmaktadır.

Clostridium botulinum isimli bir bakteriden elde edilen bakterinin toksinidir. Botox özellikle göz çevresi ve alın bölgesindeki kırışıklıkların cerrahiye gerek kalmadan düzeltilmesi amacıyla estetik cerrahide giderek daha sık kullanılmaktadır.

Clostridium botulinum bakterisinin salgıladığı toksin, kaslarda uzun süre sonra geriye dönen- geçici kas zayıflığı oluşturur. Kozmetik amaçlı kullanımlarda, çok sulandırılmış miktarları kullanmaktayız. Uygulanan dozlar uygulanan bölgelerde geçici ve sınırlı bir etki yaratır.

Yüzümüzdeki kaslar, üstlerinde ki deriye bağlıdırlar ve hareketleri ile mimik hareketlerini oluştururlar. Uzun yıllar mimik kaslarının aşırı kullanımı sonucu, kaslar gözle görülür hale gelirler ve yüzde bu bölgelerde çizgiler ve kırışıklıklar oluştururlar. Deriye bağlı olan bu yüzeysel kasları gevşeterek, kırışıklıkları rahatlatmak ve yumuşatmak mümkündür. Ayrıca bu kasların gevşemesi sayesinde daha fazla kırışıklık oluşması da engellenir. Sonuç olarak elde edilen görüntü, daha düzgün, daha huzurlu ve daha genç bir görünümdür.

Botox enjeksiyonları yaklaşık 10 yıldır kozmetik nedenlerle geniş çapta kullanılmaktadır.

Botoxun en sık kullanıldığı bölgeler alın, göz çevresi kaşların arası, boyun ve dudaklardır. Botox enjeksiyonları ile göz kenarlarında “ kazayağı “ olarak isimlendirilen kırışıklıklar, kaşların arasında, kaş çatma çizgileri azaltılabilir ve alındaki kırışıklıklar daha az belirgin bir düzeye indirilebilir. Boyunda bulunan dikey bantların azaltılması ve dudak üstlerinde bulunan kırışıklıkların yumuşaması sağlanabilir. Botox, aynı zamanda, vücutta aşırı terleyen bölgelerde, terlemenin geçici azaltılması amacıyla kullanılır. Bu bölgeler, koltuk altları, avuç içleri ve ayak tabanlarıdır.

Uygulama

Botox, kuru toz halinde flakonlarda bulunmaktadır. Belli oranlarda sulandırılarak kullanılır. Sulandırılmış ilacın çok küçük bir miktarı tedavi edilen bölgedeki kaslara enjekte edilir. Uygulama ağrısız olmakla birlikte, tedavi öncesi enjeksiyon uygulanacak yörelere anestetik etkili kremler kullanmak, enjeksiyonlara ilişkin rahatsızlıkları azaltacaktır.

Botox uygulaması ile elde edilen sonuçlar, 4-6 ay kadar devam eder, ardından kaslar eski fonksiyonlarını yeniden kazanırlar. Bu sure sonunda, uygulama tekrarlanabilir. Daha büyük yüz kaslarına sahip olan hastalarda (erkekler gibi) veya yüz kaslarını daha fazla kullanan, çok mimikli kişilerde tedavinin daha sık aralıklarla uygulanması gerekebilir. Zaman içerisinde, uygulama yapılan kaslarda, zayıflama olacağından, kırışıklıkları azaltmak için daha az Botox kullanmak gerekli olur.

Yan Etkisi

Enjeksiyon yapılan noktalarda morarma ve kırmızılık görülebilir. Botox, üst göz kapağına yakın bir noktaya yapılırsa, göz kapağının geçici olarak aşağıya sarkması ortaya çıkabilir. Son derece nadir görülen bir durumdur.

Hamile olan veya bebek emziren kadınlar enjeksiyonları yaptırmak için emzirmenin bitmesini beklemelidirler. Nöromusküler hastalıkları veya kanama problemleri olanlar, tedavi yapılması istenilen yörede deri hastalıkları olanlar Botox enjeksiyonları için uygun aday değillerdir.

İşlem öncesi, aspirin veya aspirin içeren ilaçların alınmaması önerilir. Ağrı kesici ilaçlar işlem öncesi alınmamalıdır. Bu ilaçlar kanama olasılığını ve/veya morarmayı arttırabilir.

Güncel Sağlığa Geri Dön...>>>


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum