6 Kasım 2008

Doğum öncesi bakım

http://www.fox.com.tr/images/news/kadin/hamile.jpg

Doğum öncesi yapmanız gerekenler sayesinde hamileliğinizle ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz. Buna tabii ki kendi sağlığınız ve bebeğinizin de sağlığı dâhil.

Doğum öncesi yapmanız gerekenler sayesinde hamileliğinizle ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz. Buna tabii ki kendi sağlığınız ve bebeğinizin de sağlığı dâhil.

Doğum öncesi bakım;

Doğum öncesi bakımın temel amacı, hamileliğiniz boyunca sizin sağlığınız ve tabii ki bebeğinizin sağlığı ve gelişimidir. Bu bakım; hamileliğiniz ya da doğumunuzla ilgili olası problemleri tahmin etmenize yardımcı olacaktır. Böylece siz de bu problemlere karşı zamanında önlem alabileceksiniz.

Gelişmiş ülkelerde doğum öncesi hazırlıklar standart program olarak kabul edilmiştir. Yalnız bazı bölgelerde fazla problemle karşılaşmayı beklemeyen kimi anne adaylarında bu hazırlıklar minimum seviyede tutulur. Bu hazırlıklar anında endişelerinizi paylaşabilir, aklınıza takılanları sorabilirsiniz. Eğer bu konuda tavsiyeye ihtiyaç duyuyorsanız ya da bir araştırma yapmak istiyorsanız doğum öncesi klinikleriyle temas kurabilirsiniz.

Doğum öncesi bakımı nerelerden elde edebilirim?

Bebeklerin dünyaya geldiği hastanelerde doğum öncesi klinikleri vardır; fakat her anne her ne kadar doğumunu orda gerçekleştirse de bu bakımı bulamıyor. Bunu bulabileceğiniz başka kaynaklar;

• Aile doktorunuz
• Sağlık merkezindeki ebe
• Doktorunuzun sizi ziyaret ettiği evinizde
• Sizin gittiğiniz hastanenin sahip olmadığı özellikleri taşıyan başka bir hastanede

Hamilelikle ilgili bir problem söz konusu olmadığında, doğum öncesi bakımın büyük bir kısmı hastaneden başka bir yerde gerçekleşecektir. Eğer doktorunuz size doğum mütehassısı ile konuşmanızı önerdiğinde hastaneye gidebilirsiniz, ayrıca oraya gittiğinizde daha sonra yapmanız gerekenleri de öğrenebilirsiniz

Ne olacak?

Birinci doğum öncesi randevunuz büyük ihtimalle 8.-12. haftalar gibi gerçekleşecektir. Bunların bazı kısımları sağlık ocağında ebeniz tarafından gerçekleşecektir. Diğer kısmı içinse hastaneye gitmeniz istenecektir.

Bir sürü sorunuz olacaktır

Sağlığınız, aile geçmişiniz ve daha önceki hamilelikleriniz hakkında bir sürü soru soracaksınız. Bunların hepsinin ise tek bir amacı olacak: kendi sağlığınız ve hamileliğiniz hakkında sağlam bir fikre sahip olmak.

Ebeniz ile beslenme, sigara ve çalışma gibi konuları tartışma fırsatınız olacaktır. O size bunların dışında bebeğiniz doğunca onu nasıl beslemeniz(emzirmeniz) konusunda da bilgi verecektir. Bu sizin aklınıza takılan her şeyi sorup öğrenmeniz ve bütün endişelerinizden kurtulmanız için çok iyi bir fırsattır.

Bu başvuruda sizden kan örneği vermenizi isteyebilirler. Hastanenin prensiplerine göre tartılabilirisiniz de. Aslında bu olay, sizin hamileliğiniz sırasında alacağınız kiloları izleme açısından size rehber olabilecek gayet yararlı bir şeydir.

Rutin kontrollerin içerikleri

• Kan basıncı
• Kilo
• Çarpıntı
• Bebeğinizin kalp atışlarını dinlemek- bu steteskopla, ultrasonun kullanıldığı Dopplerle olabilir.
• Bebeğinizin hareketlerine ilişkin sorular
• Üre testleri
• Bacaklarınızda, kollarınızda ve yüzünüzde terleme kontrolü
• Nasıl hissettiğinize dair sorular

Ne kadar sıklıkta

Taramalar ya da hastanenin yaptığı bazı özel testleri saymazsanız, Kontrolleriniz 12 haftadan sonra her dört haftada bir, 32. haftadan itibaren iki haftada bir ve son 3-4 hafta her haftada bir olmak üzere yapılmalıdır

Yüz yüze konuşun

Eğer herhangi bir konuda endişeniz varsa ya da bir şey hakkında doktorunuzla tartışmaya ihtiyaç duyuyorsanız bunu ayakta yapın. Uzanıp yatarak ve yukarıya bakarak konuşmak yerine ayakta yüz yüze düzgün bir konuşma yapmak daha kolaydır.

Bekleme oyunu

Doğum öncesi kliniklerini ziyaretinizde genellikle uzun süre bekleyeceksiniz. Aslında beklediğiniz yaklaşık iki saatin sadece küçük bir bölümünde doktorunuzla görüşeceksiniz. Eğer çocuğunuzun da sizinle beraber gelmesi gerekiyorsa, mutlaka yanınıza yiyecek-içecek, oynayacak ya da okuyacak bir şeyler alın; bunlara ihtiyacınız olacaktır.

Sizin notlarınız

Hastanenizin prensiplerine bağlı olarak hamileliğinizin başından sonuna kadar alınan bütün notlar bakıldıktan sonra size verilir. Hastaneniz bu notların bir kopyasını saklayabilir. Doktorunuz ya da ebeniz bulduklarını notlara yazmak zorundadır. Eğer okuyamadığınız ya da anlamadığınız bir şey görürseniz - örneğin; kısaltmalar(okunup, anlaşılmaları zordur) - mutlaka doktorunuza sorun. Doktorunuzun hamileliğiniz konusunda sizi gerçekten de çok iyi, tıpkı kendisi gibi, bilgilendirmesi gerekir.

Güncel Sağlığa Geri Dön...>>>


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum