14 Kasım 2008

Şenyurt Sınır Kapısı için çalışmalar sürüyor.

Suriye başta olmak üzere Türkiye'yi Ortadoğu ülkelerine bağlayan Nusaybin Sınır Kapısının inşaat hazırlıkları devam ederken Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, Nusaybin Sınır Kapısının bitirilmesinden sonra Şenyurt Sınır Kapısının geçişlere açılması için resmi girişimlerin sürdüğünü belirtti.

Şenyurt Sınır Kapısının 1980’de geçişlere kapatıldığını hatırlatan AK Parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, Komşu ülke Suriye ile özellikle son dönemlerde süre gelen iyi ilişkilerin insani ve ticari anlamda gelişmesi konusunda yapılan çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Suriye’ye Transit geçişleri sağlayacak olan ve yapımına Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nce (TOBB) devam edilen yeni gümrük kapısının inşa çalışmalarının hızla sürdüğünü belirten Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, yeni kapıya ek olarak Kızıltepe’ye bağlı Şenyurt beldesi’nde bulunan ve 1980 yılından bu yana her iki ülkenin resmi protokolünün olası geçişleri dışında kapalı tutulan Şenyurt Sınır Kapısının yeniden geçişlere açılmasıyla ilgili yaptığı girişimlerin Türkiye ayağının başarıyla sonuçlandığını belirtti.

Şenyurt Sınır Kapısının yeniden Yolcu, eşya ve nakliyat geçişlerine açılması için ilgili resmi makamlar nezrinde yaptığı resmi girişimlerin Türkiye ayağının başarıyla tamamlandığını, kapının yeniden açılması konusunun her iki ülke arasında yapılan resmi görüşmelerde Suriye tarafının kapının açılması durumunda görevlendirilecek görevli personel konusunda sıkıntı yaşayacaklarını dile getirdiklerini belirtti.

Milletvekili Mehmet Halit Demir, Nusaybin ilçesinde yapımı süren yeni gümrük kapısına ek olarak daha önce açılması için resmi girişimlerde bulunduğu Şenyurt Sınır Kapısı için yapılan girişimlerin ısrarla sürdüğünü, Kapının geçişlere açılması hususunda Türkiye’deki ilgili birimlerden olumlu tepkiler alındığını, Konuyla özel olarak ilgilenen milletvekili olması hasebiyle, gelişmelerden düzenli olarak haberdar edildiğini söyledi.

Şenyurt Sınır Kapısının açılmasıyla birlikte Mardin Ovasındaki ticari yaşamın olumlu olarak etkileneceğini belirten Milletvekili Demir; Şenyurt Sınır kapısının açılmasıyla beraber çevre yerleşim alanlarında çok önemli bir ticari hareketliliğin yaşanacağını dile getirdi.

Demir; '' Bölge insanına sosyal ve ekonomik anlamda katkı sağlayacak bu önemli düzenleme için girişimlerim ısrarla sürüyor. Bu girişimlerimin neticesinde konuyla ilgili; ülkemiz kaynaklı hiç bir sıkıntı söz konusu değildir. Günümüz itibarıyla sorun Suriye kaynaklıdır. Suriye Gümrük Yetkilileri, Dırbasiye’de görevlendirecek personellerinin olmadığını dile getiriyorlar. İki ülke arasındaki geçişlerin sağlanması konusunda bana göre çözülecek en basit sorun personel sorunu olsa gerek. Bu sorunun da çözümü konuda resmi girişimlerin dışında gerekirse şahsım adına da Suriye’nin ilgili birimleriyle görüşmeyi düşünüyorum. Öyle sanıyorum ki yapacağımız görüşmeler neticesinde karşı taraftan kaynaklı olan sorunu da ortadan kaldıracağız” şeklinde konuştu.

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum