Hükümlülerin tekrar topluma kazandırılması ve suçtan zarar görenlerin; sosyal psikolojik ve ekonomik sorunlarının çözümüne yardımcı olmak; meslek ve sanat edinmelerini iş bulmalarını, öğrenimlerine devam etmeleri sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunmak olan Koruma Kurulu Başkanlığınca alınan karar doğrultusunda suçtan zarar görenler ile eski hükümlülerin psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunların çözümüne yardımcı olmak için; Midyat Tekstilde Fabrikasında çalıştırılmak üzere eski hükümlülerden oluşan 13’ eski hükümlüye gerekli eğitim verilmek üzere tekstil makine operatörlüğü kursu açıldı.
Midyat Tekstil Fabrikasında yapılan kurs açılışına katılan, Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Kaymakam Mustafa Yılmaz, Ağır ceza Reisi Emin Kürşat Demiralay, Mardin Baro Başkanı Mahmut Güven, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yusuf Demirdağ, Midyat Tekstil Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kav, İş-Kur İl Müdürü Bülent Bekin, Denetimli Serbestlik Şube Müdürü Seyit Dağlı, Denetimli Serbestlik Sosyolog Tekin Karaçam, Denetimli Serbestlik ve Koruma Kurulu Personeli, Adliye personeli, kamu kurum daire amirleri, sivil toplum kuruluşları ve seçkin davetliler katıldı.
Yapılan açılışın ardından tekstil fabrikasının bölümleri gezildi. Ve davetlilere çeşitli ikramda bulunarak resepsiyon verildi.
Kurs açılışında verilen resepsiyonda konuşan Cumhuriyet Başsavcısı ve Koruma Kurulu Başkanı Şaban Yılmaz, Koruma Kurulu Başkanlıkları, 2008 yılı içerisinde ceza infaz isteminde reform niteliğinde yapılan düzenlemeler çerçevesinde, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlülükleri ile birlikte Türkiye genelinde toplam 133 merkez ve kurulmuş ve faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti. Başsavcı Yılmaz, “ konuşmasında, temel amacın eski hükümlülerin, tekrar topluma kazandırılması ve suçtan zarar görenlerin; sosyal psikolojik ve ekonomik sorunlarının çözümüne yardımcı olmak; meslek ve sanat edinmelerini iş bulmalarını, öğrenimlerine devam etmeleri sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunmaktır. Koruma Kurulu ile birlikte Midyat Tekstilde Fabrikasında, çalıştırılmak üzere eski hükümlülerden oluşan 13’ eski hükümlüye gerekli eğitim verilmek üzere tekstil makine operatörlüğü kursu açıyoruz. Koruma Kurulu Başkanlığımızca 2008 yılı Mayıs ayı içerinde Midyat M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda bir anket çalışması yapılmış ve bu çalışma sonucunda ceza infaz kurumunda bulunanları; suça iten en önemli nedenlerin başında ekonomik sıkıntı ve eğitim eksikliği gelmektedir. Eğitim ve iş imkanı sağlanması suç ve suç unsurlarının azalmasında önemli derecede etkili olacaktır.” Dedi. Koruma Kurulu Başkanlığı kurulduğu günden bugüne kadar çok önemli çalışmalar yaptığını belirten Yılmaz,” Eski bir hükümlünün Midyat belediyesine, birinsin de Midyat Tuğla Fabrikasına, Eski bir hükümlünün Matiat Otelinde işçi olarak yerleştirildi. Ceza infaz Kurumunda bulunan 37 hükümlüğe belediye başkanlığımız aracılığı ile aylık düzenli olarak nakit para yardımı sağlanmıştır. Mahkemece eğitim tedbiri kararı verilen bir çocuğumuzun ücretsiz dershane imkanı sağlanmıştır. Yine hakkında eğitim tedbiri kararı verilen diğer bir çocuğumuzun ailesine gıda yardımında bulunulmuştur. Midyat İMKB ve Aziz Önen liselerinde kurum amirlerimizin katılımı ile ‘Hukuk ve Rol Modeller’ üzerinde seminerler düzenlenmiştir.”olduğunu söyledi.
Koruma Kurulu Başkanlığının, suç işleme riskinin yüksek olduğu alanlar üzerinde araştırma yapılarak daha önce birden fazla suç işlenilen bir harabe alanının kamulaştırılmasına yönelik Midyat belediyesi tarafından kadın sığınma evi yapılmasını sağladıklarını belirten Yılmaz, “ayrıca çok eski hükümlü ve suçtan zarar görene nakit para yardımı bulunduk. En son olarak tertip etmiş olduğumuz bu kurs ile 13 eski hükümlünün meslek edinmelerini ve iş sahibi olarak suç ve suçludan uzak durmaları, düzenli bir hayat sürmeleri ve toplum ile bütünleşmelerini amaçlanmaktadır.” Şeklinde konuştu. Bu arada yardımları olan sanayici ve iş adamları ile katkısı olan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Daha sonra, 13 eski hükümlü için düzenlen kursun açılışı gerçekleşti. Kursiyerler, çalışacakları süre içerisinde ücret alacakları, kurs bitiminde de aynı işyerinde ücretli ve bütün sosyal güvenceleri verilerek çalıştırılacakları belirtildi.
Eski hükümlülerden M. Ali Demirdağ çok mutlu olduğunu belirterek, “sayın Başsavcımıza ve Koruma Kurulu yetkilileri ile fabrika yetkililerine çok teşekkür ederim. Yıllardan beri evimi geçindirmek için şoförlük yaptım. Irak’a en tehlikeli dönemlerinde birkaç kuruş kazanayım diye gidip geldim. Çok değişik işlerde çalıştım. Bundan sonra sosyal güvencesi olan bir yerde çalışmaktan dolayı çok mutluyum. Katkısı olan herkese çok teşekkür ederim.”dedi.
Yenises.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum