20 Kasım 2008

Günün Hutbesi: İSLAMIN İLME VE İLİM ADAMINA VERDİĞİ ÖNEM

http://surgucum.googlepages.com/SrgcdeHutbeM.sraAdanrwww.surgucum.co.jpg
(M. Sıraç ADANIR Emekli İmam Sürgücü Beldesi)

Muhterem Müslümanlar!

İnsanoğlunun, yaşadığı dünya hayatı süresince kazanabileceği birçok meziyetler vardır. Bu güzelliklerden biri de hiç şüphesiz ilimdir. İlim en başta insanın yaratıcısını bilmesidir. İnsanın Cenabı Allah’ı tanıması ve bilmesi O’na olan saygısını arttırır, kulluğunu güçlendirir. Bununla beraber ilim, kişinin kendisine ve çevresine dünyevi ve uhrevi manada faydalı olabilecek bilgilerin bütünüdür.

Değerli Müslümanlar!

İlim bitip tükenmek bilmeyen bir hazine, sonu olmayan uzun bir yoldur. Öğrenmenin sınırı olmaz. Her geçen gün bilgi dağarcığına yeni, faydalı bilgiler eklenmelidir. Çünkü; kişinin ilmini arttırması onun için bir yük değil aksine onu yücelten bir fazilettir. Hutbemin başında okumuş olduğum ayet-i celilede cenabı Allah (cc) peygamberimize hitaben tüm mü’minlerden “Ey Rabbim ilmimi arttır”(1) diye dua etmesini isterken bu gerçeğe işaret etmiştir.

Kıymetli Mü’minler!

İlim, hak ile batılı ayırmada bir ölçü, insanı yaratanı karşısında kulluğa sevk eden bir vasıta, kişinin canlı cansız bütün varlıklara karşı sorumlu yaklaşmasında bir etken ve bilmeyenler yanında kişiye değer kazandıran bir erdemdir. Yüce Allah bu gerçeği zümer suresinde “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (2) ayeti kerimesi ile ifade etmektedir.

Değerli Müslümanlar!

Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde ilim sahibi kimsenin üstünlüğünü şöyle dile getiriyor: “Âlim bir kimsenin cahilce ibadet eden bir kimseye üstünlüğü; benim sizin en aşağı derecede olanınıza üstünlüğüm gibidir. Şüphesiz ki Allah, Melekler, gök ve yer ehli, hatta yuvasındaki karınca ve denizdeki balıklara varıncaya kadar her şey, insanlara hayır ve iyilikleri öğretenlere dua ederler.” (4) Bir başka hadisi şeriflerinde ise Allah Rasülü (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “İnsanoğlu öldüğü zaman sevaplarının yazıldığı amel defteri kapanır; fakat şu üç kimsenin amel defteri kapanmaz bunlar:
- Sadaka-i cariye
- İstifade edilen ilim (Sözlü ve yazılı ilim kaynakları) .
- Kendisine hayır dua eden hayırlı bir evlat yetiştiren kimse.”(5) İşte bu hadisi şeriflerde görüldüğü üzere öğrenilen ve öğretilen faydalı ilimler birçok güzelliği de beraberinde getiriyor.

Aziz Mü’minler!

O halde bizler yaratılışımızdaki hikmet ve gayeleri düşünüp bunlardan birinin de ilim öğrenmek olduğunu unutmayalım. Hem ferdi hem de toplumsal alanda arzu ettiğimiz yere gelmenin ve maddi ve manevi olarak yükselmenin ve yücelmenin ilmi seviyemizin yükselmesine bağlı olduğunu unutmayalım. Hutbemi Sevgili Peygamberimizin bir hadisi şerifi ile bitirmek istiyorum. “Kim ilim öğrenmek üzere yola çıkarsa evine dönünceye kadar Allah yolundadır.”(6)

http://surgucum.googlepages.com/SrgcdeHutbewww.surgucum.com1.jpg
Sürgücü Eski Cami
http://surgucum.googlepages.com/SrgcdeHutbewww.surgucum.com3.jpg


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum