4 Kasım 2008

HANGİSİ DOĞRU

ENGELLİLERE HASTANELERDEN FARKLI RAPOR

Sakatlar Derneği Mardin Şubesinde kayıtlı engelliler ehliyet için başvurdukları hastanelerden farklı raporlar verilmesine tepki gösteriyor. Türkiye Saktalar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk sağlık alanında engellilerin sıkıntı çektiğini söyledi.

Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, engellilerin H sınıfı ehliyet aldıklarını belirterek, bunun için hastanelerden engelli olduklarının rapor ile belirlenmesi ve H sınıfı ehliyet alabilir raporu almaları gerektiğini söyledi. Mardin Devlet hastanesine Başvuran Nilay Bingül ve Selahattin Dağ isimli engelliye hastanede heyet kurulu tarafından H sınıfı ehliyet alamaz raporu verildiğini, her iki engelliye bir süre sonra Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinden H sınıfı ehliyet alabilir raporu verildiğini belirterek “ Engelliler özel donanımlı araçlar kullanmak durumundadır. İşitme engelliler de, bacağı yada kolu sakat olanlarda H sınıfı ehliyet alarak özel donanımlı araç kullanır. İki engelli üyemize Mardin Devlet hastanesinde H sınıfı ehliyet alamaz şeklinde rapor verildi. Bir sonra Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesinden alabilir raporu verildi. Tıp kriterleri ve kanunlar her hastanede aynı değimlimidir Nasıl olur da bir heyet alamaz, biri alır raporu veriyor. Mardin devlet hastanesinde ve sağlık kuruluşlarında engelli üyelerimizin sıkıntılar yaşıyor. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz” Şeklinde konuştu.

Sağlık Müdürlüğüne Şikâyette bulunduk.

Engelli üyelerinin sağlık konularında mağdur olduğunu ifade eden Hasan Anuk, genelgelerle engellilere öncelik tanınmasının istendiğini, hastanelerde kapılara engellilere öncelik tanınıyor yazılmasına rağmen böyle bir önceliğin söz konusu olmadığını vurguladı. Anuk” Mardin Devlet Hastanesinde Engelli üyelerimize H sınıfı ehliyet alamaz şeklinde rapor vermelerine anlam veremedim. Arkadaşlarımız engellidir. Engelli oldukları ilk bakışta belli oluyor. Biz yüzdelik belirtin istemiyoruz. Engellimidir, değimlidir. Engelli ise H sınıf ehliyet alabilir. Bu kimsenin bağışı değil kanunların bize tanıdığı bir hak. Sağlık Müdürlüğüne yazı ile durumu bildirdik. Bize gelen cevap çok ilginç, engelli üyeler H sınıfı değil B sınıf ehliyet alabilirmiş. Böyle bir şey olur mu? Nilay Bingül Üyemiz sol bacağına hâkimiyet kuramıyor. Doktorlar otomatik vitesli araba alın demişler. Arkadaşlarımızla dalga geçer gibi “siz Avrupa’dan hibe araba alma peşindeniz” dediler. Kanunların bize tanıdığı vergi muafiyeti var. Keşke engelli olmasaydık da vergimizi katlamalı verseydik” dedi.

Sağlık Müdürlüğüne gönderdikleri ve müfettiş talep ettikleri yazının bir suretini bilgi amaçlı Başbakanlığa ve Mardin Valiliğine gönderdiklerin söyleyen Anuk, işlemin sonucu beklediklerini belirtti.

Habermardin.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum