29 Kasım 2008

İşitme engellilerden tiyatro

Bir yıl devam eden proje kapsamında 39 işitme engelli ile kamuda çalışan 19 kişiye Türk işaret dili öğretildi. Projenin tamamlanması nedeniyle işitme engellilerin sahnelediği tiyatro oyunu dakikalarca alkışlandı.

Erdoba konaklarında düzenlenen törende işitme engellilerin tiyatro oyununu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Serdar Meriç, Defterdar Mustafa Akdemir, Ömerli Belediye Başkanı Servet Cemiloğlu ve çok sayıda davetli izledi. Sakatlar Derneği Şube Başkanı Hasan Anuk, AB tarafından desteklenen bir yıl süre ile devam eden 'İki Elin Sesi' projesi kapsamında, Türk işaret dili araştırmacısı ve uzmanı Hasan Dikyuva tarafından, 39 işitme engelliye Türk işaret dilinin öğretildiğini söyledi. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 19 kişiye de aynı eğitimin verildiğini ifade eden Anuk şöyle konuştu:

"İşitme engelli üyelerimiz, kendilerini ifade etmede zorlanıyordu. Bu proje sayesinde kendilerine uzman ve araştırmacı Hasan Dikyuva tarafından Türk işaret dili temel seviye eğitimi verildi. Şu anda işitme engelli arkadaşlarımız kendilerini her ortamda daha iyi ifade etme becerisine sahip oldular. Toplumda karşılaştıkları sorunların üstesinden gelebilecek hale geldiler. Bundan sonra sosyal ve ekonomik yaşam içinde daha rahat hareket kabiliyetine sahip oldular. Resmi kurumlara gittikleri zaman kendilerini anlayacak birileriyle karşılaşacaklar ve sorunları daha rahat çözebilecekler."

Türkiye Engelliler Federasyonu Başkanı Cemal Merdan ise Türkiye'de sistemden kaynaklanan sıkıntıların bulunduğuna dikkati çekerek, en büyük sıkıntının toplumun tek renk dizayn edilmesinden kaynaklandığını söyledi. İnsanların birbirinden farkı olmadığını ifade eden Merdan, "Hayatta özürsüz insan yoktur. Herkeste bir özür bir engel vardır. Önemli olan beyindir, yürektir. Sosyal yaşam ve ekonomik yaşam tek tip insana göre dizayn edilmiştir. Asıl sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Bu toplumun içinde engellilerin de yaşadığı unutulmamalıdır. Bugün bu kürsüye çıkarak konuşamıyorum, alternatif bir konuşma kürsüsü olsaydı sorun biterdi. Yaşamdaki engelleri kaldırırsak birbirimizden farkımız kalmaz. Sistemde, eşitsizlik vardır, eksiklik vardır. Son zamanlarda bir dönüşüm var, gelişmeler var. Toplumda çeşitli katmanlar var, çeşitli renkler var. Bunların farkına varırsak sorun ortadan kalkar. Gelişmeler olumludur, bizleri umutlandırıyor. Engellilere acınsın istemiyoruz, ayrıcalıklar da istemiyoruz. Suç işleyen, hırsızlık yapan engelliye karışılmasın demiyoruz. Ama sosyal yaşamda engellilerin de olduğu unutulmasın istiyoruz" şeklinde konuştu.

İşitme engelli tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Savaş Yalman tarafından hazırlanan dört oyunu sahneleyen işitme engelliler davetliler tarafından dakikalarca alkışlandı.

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum