27 Kasım 2008

Kültür Beşiği İlimiz Halen Sinemasız

Nüfusu 70 milyonu geçen Türkiye'de bulunan bin 140 sinemanın üçte biri İstanbul ve Ankara'da toplanıyor, 11 ilde hala sinema salonu bulunmuyor.

Son yıllarda büyük salonların bölünmesi, ''cep sinemaları''nın ortaya çıkması ve evlere büyük ekran televizyonların girmesinin sinema salonunda film izleme keyfi ve alışkanlığını azaltmaya başlayacağı öne sürülürken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ''Kültür İstatistikleri 2007'', Türkiye'de sinema salonlarının durumunu ortaya koyuyor.

Buna göre, geçen yıl 70 milyonluk Türkiye'de sadece bin 140 sinema salonu, toplamda 161 bin 923 koltukla faaliyet gösterdi. Bu salonların 310'u firmanın kendi malı iken 818'inin kiralayanlar tarafından işletildiği belirlendi. Geçen yıl sinema salonlarında istihdam edilen kişi sayısı ise 2 bin 921 oldu.

Verilere göre, sinema salonlarının üçte biri İstanbul ve Ankara'da... Bu illere İzmir, Bursa ve Antalya eklendiğinde ise Türkiye'deki toplam sinema salonunun yarısına ulaşılıyor. Ancak 10 milyonun üzerinde insanın yaşadığı İstanbul'da da yalnızca 256 sinema salonu bulunuyor ve bunlar 36 bin 763 koltukla hizmet veriyor.

Başkent Ankara'daki salon sayısı 116, koltuk sayısı ise 18 bin 288... Bunun yanında, İzmir'de 86 salonun 12 bin 900, Bursa'da 50 salonun 8 bin 809 koltuğu bulunuyor. Antalya'da 52 sinema salonu 5 bin 970, Adana'da 25 salon 5 bin 185 koltuğa sahip.

Türkiye'de hala sinema olmayan iller de bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ağırlıklı bu il iller; Gümüşhane, Bayburt, Ağrı, Iğdır, Ardahan, Muş, Mardin, Kilis, Şırnak ve Siirt.

Bunun yanında, Çankırı, Sinop, Kars, Tunceli, Bitlis, Batman'da da sadece bir tane sinema salonu var.

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum