9 Kasım 2008

Mardin merkezli 3 ajans daha kurulacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Ekren, AK Parti milletvekilleri ile Mardin'e geldi. Vali Mehmet Kılıçlar'ı ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi alan Ekren, daha sonra Erdoba Konağı'nda basın toplantısı düzenledi.

Projeye, 2008 yılında yaklaşık 1.9 milyar YTL aktarıldığını belirten Ekren, 2008 yılı için harcama gerçekleşme oranının yüzde 53 olduğunu söyledi.

1936 yılında Atatürk'ün, "sudan elektrik üretme" talimatıyla başlayan ve 1988'de Sosyo - Ekonomi Kalkınma Projesi ile gelen, GAP'ın, 2012 sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti.

Özellikle dünyada süren enerji ve gıda krizi nedeniyle, GAP'ın önemli olduğunu vurgulayan Ekren, 2012 sonuna kadar 26.7 milyar YTL finansman ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bunun 7.3 milyar YTL'sinin, bütçeden aktarılacağını belirten Ekren, 19.4 milyar YTL ek finansman ihtiyacı olduğunu ifade etti.


Özelleştirme gelirlerinden ve işsizlik fonu nemasından 14.5 milyar YTL aktarılacağını bildiren Ekren, kalan 4.8 milyar YTL'nin halen hazırlıkları süren Yap-İşlet-Devret ve özel kamu projeleriyle sağlanacağını anlattı.

2008'de sağlanan ek finansmanın 1 milyar YTL olduğunu söyleyen Ekren, bunun 72. 8 milyon YTL'sini kalkınma, 198.4 milyon YTL''sinin sosyal gelişme, 696 milyon YTL'sin alt yapı, 10 milyon YTL kurumsal, 22.8 milyon YTL "sinin yedek ödeme projeleri için kullanıldığını söyledi.

1 milyar YTL'lik ek finansman ve bütçesine 894.3 milyon YTL ayrılması ile 2008'de GAP'a ayrılan kaynağın 1 milyar 894 milyon YTL olduğunu kaydeden Ekren, harcamaların gerçekleşme oranının da yüzde 53 olduğunu açıkladı. Gerçekleşen harcamaların tutarının 1 milyar 6 milyon YTL, gerçekleşme oranının da yüzde 53 olduğunu söyledi.

2008 aktarımlarının gerçekleşme oranlarına işaret eden Ekren, kültürde yüzde 97, tarımda yüzde 60, doğal kaynaklarda yüzde 40, sosyal gelişme ile birlikte yüzde 75, eğitimde yüzde 80, istihdamda yüzde 40, sağlıkta yüzde yüze yakın, kültür-sanat ve sporda yüzde 40, altyapıda yüzde 48, sulamada yüzde 54, enerjide yüze 42, ulaştırmada yüzde 58 oranlarına ulaşıldığını bildirdi.

Sulama için ayrılan 363.5 milyon YTL'nin 195.5 milyon YTL'sini DSİ tarafından kullanıldığı kalan miktarın yıl sonuna kadar kullanılacağını ifade eden Ekren, ayrıca TOKİ'nin 27 bin 101 konutluk projesini devam etiğini ifade eti.

Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nun, halen ikisi açılmış bulunan Kalkınma Ajanslarının 8'e ulaşması için, kararname sunulacağını belirten Ekren, Diyarbakır'da cazibe merkezi kurulması için Yüksek Planlama Kurulu kararının da imzaya açıldığını söyledi.

GAP idarisinin, Ankara'dan Şanlıurfa'ya taşınacağını ileten Ekren, taşınma için yer bulunduğu ve sözleşme imzalandığını taşımanın birkaç ay içerisinde gerçekleşeceğini söyledi.

Basın toplantısında, bölgeden bir iş adamının, Habur Sınır Kapısı'nda kilitlenme yaşandığını belirtmesi üzerine; Şırnak Valisi Ali Yerlikaya, Irak tarafının Türkiye ile dış ticarette kapıda sorun yarattığını söyledi. Irak tarafının Türkiye'den giden araçlara sorun çıkardığını belirten Yerlikaya'nın sözleri üzerine, Başbakan Yardımcısı Ekren, konuyu Ankara'da ilgili bakana ileteceğini söyledi.

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum