11 Kasım 2008

MARDİN’DE ATATÜRK ANILDI

Mardin’de; Atatürk, hayata veda edişinin 70, yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı,

Anma törenleri kapsamında Anıta çelenk konuldu, saat 9.05 te sirenler eşliğinde iki dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Anma törenine Vali Mehmet Kılıçlar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tayyar Süngü, Belediye Başkan vekili Tekin Bisen, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, öğretmen ve okulların bayarak, flama ve temsilci öğrenciler katıldı.

Atatürk ölümünün 70.yılında Mardin’de çeşitli etkinliklerle anıldı. Kamu, kurum ve kuruluş temsilcileri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri Cumhuriyet alanında bulunan Atatürk anıtına çelenk koydu. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 9.05’de sirenler aralıksız olarak iki dakika boyunca çaldı, ardından istiklal marşı okundu. Daha sonra Altınova İlköğretim Okulu çok amaçlı salonunda kutlamalara devam edildi. Günün anlam ve önemini vurgulayan konuşmalar yapıldı. Öğrenciler şiirler okudu. Atatürk’ün yaşamı, yabancı basında Atatürk ile ilgili çıkan haberler ve Devlet Başkanlarının Atatürk ile ilgili söyledikleri veciz sözler okundu. İl Milli Eğitim Müdür Vekili Turan Ateş günün anlam ve önemini belirten şu konuşmayı yaptı “Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmayı hedef gösteren Atatürk, eğitimle ve eğitimin milli olması İle de yakından ilgilenmiştir. Milli Eğitimi güçsüz olan bir milletin, gelişimim tamamlayamayacağını düşünen Atatürk`e göre: "Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şan]ı,yüce bir toplum olarak yaşatır; ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. "demiştir. Kararlı ve kendinden emin bir kişiliğe sahip olan Atatürk`e göre Türk milleti esir olarak yaşayamazdı. Bu nedenle Kurtuluş Savaşım başlattığında parolası "Ya İstiklal, ya Ölüm"dü.

Mücadeleci ve ulusuna güvenen Atatürk, Amerikalı bir generale de bu konuda şunları söylemiştir: "...bir millet, top yekûn kurtulmaya karar verir de harekete geçerse onun özgürlüğünü ve bağımsızlığım elde etmesini engelleyecek bir güç dünyada yoktur." En büyük eseri olarak Türkiye Cumhuriyeti`ni kuran Atatürk. Türk Milletinin yetiştirdiği en büyük Türk`tür. Çağım aşıp gelecek çağlara da ışık tutan bir insandır. "Savaşta Türkiye`yi kurtaran, savaştan sonra da Türk milletim yeniden dirilten" bir önderdir.

"Memleketine en büyük İyilikleri etmiş, Türkler hakkında söylenmiş bütün olumsuz sözlerin yanlış olduğunu göstermiş" bir liderdir. "Atatürk gibi insanlar, bir kuşak için doğmadıkları gibi bir devre için de doğmazlar. Onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerinin tarihinde hüküm sürecek insanlardır" . "Asırların pek nadir olarak yetiştirdiği dahi" lerden olan Atatürk`ü, hayata veda edişinin 70. yılında rahmet ve şükranla anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. “ dedi.

Öğrencilerin gösterileri ve Atatürk’ün sevdiği türküleri okumalarının ardından anma törenleri sona erdi.

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum