29 Kasım 2008

Mardin`de Kürt Dili Bölümü açılacak

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için çalışma başlattığını, en kısa zamanda YÖK’e teklif götüreceklerini söyledi.

‘Kürt dili ve edebiyatı’ bölümü açılması tartışmaları sürerken Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay bu konuda bir hazırlık aşamasında oldukları bilgisini verdi. Adana’da üniversite bünyesinde kurulacak vakıf için Türkiye genelinde kurulan Mardinli dernek ve vakıf başkanlarının buluştuğu bir toplantıda bir araya gelen Prof. Dr Serdar Bedi Omay, Şarkiyat Enstitüsünün oluşumu kapsamında Üniversite birçok bölümün oluşturulacağını, bu bölümler arasında da Türkiye’de ilk defa akademik anlamda Kürt, Süryani, Fars ve Aramice dili ve edebiyatlarının da olacağını söyledi.

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünü kuracakları Şarkiyat Enstitüsü ve Medeniyetler Fakültesi kapsamında kuracaklarını dikkat çeken Prof.Dr.Omay, Kürt Dilinin kurulması ile bu dil üzerinde eğitim görmek veya bu dilin filolojik yapısını araştırmak isteyen herkesin bu bölüme başvurabileceğini belirtti.

Kürt dili ve edebiyatı bölümü açılmasında hiçbir sakınca görmediğini dile getiren Prof.Dr.Omay, Anayasa’nın öğretim dilinin Türkçe olduğu maddesine aykırılık teşkil etmeyecek şekilde, halkın talepleri doğrultusunda akademisyen olarak bu tür bölümlerin açılmasında hiç mahsur görmediğini sözlerine ekledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Omay, üniversitelerde birçok dille yönelik bölümler olduğunu işaret ederek. “Böyle bir bölümün açılması toplumsal barışa büyük katkı sağlayacaktır. Muhakkak ki böyle bir bölüm, ülkeye büyük fayda sağlayacaktır. Bizim üniversite olarak böyle bir çalışmamız var, böyle bir bölüm açmayı düşünüyoruz, en kısa zamanda YÖK’e bu konuda bir teklif götürmeye hazırlanıyoruz.”dedi.

Türkiye’de ilk defa kuracakları Medeniyet Fakültesiyle birlikte de aralarında ve Suriye’nin de bulunduğu Ortadoğu medeniyetlerini Mardin’de buluşturacaklarını vurgulayan Prof Omay; “Yeni kurulan bir Üniversite olmasına rağmen yapacağımız akademik çalışmalarla Mardin Artuklu Üniversitesinin uluslar arası bir misyon kazandıracağız. Bu anlamda Başbakanımızın dış ilişkiler danışmanı Sayın Ahmet Davutoğlu ile yaptığımız görüşmelerde hem politik, hem ekonomik hem de bilimsel desteğimizi almış bulunuyoruz.”diye konuştu.

Bütçelerinin 3,5 milyon YTLden 13,5 milyon YTL ye çıkarılması ile birlikte Mardin Üniversitesinde kurmayı düşündükleri bölümleri de en kısa zamanda hayata geçirme çalışmaları içinde bulunacaklarını göstergesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Omay, bu kapsamda Yurt-kur tarafından 750 kişilik yurt binası ile Milli Eğitim Bakanlığının kendilerine rektörlük binası yapacaklarını sözlerine ekledi.


İlk kez 1860’ta Rusya’da
Kürtçe ilk kez 1860 yılında, Rusya’da Petersburg Üniversitesi’nde kurulan Kürdoloji Enstitüsü ile üniversitelere girdi. Daha sonra Fransa’da 1945 yılında Sorbonne Üniversitesi’nde Kürdoloji kürsüsü kuruldu ve bu 1983’te enstitü haline getirildi. 1984 yılında İsveç’te Stockholm Yüksek Öğretmen Okulu’nda Kürtçe bölümü açıldı. Irak devletinin anayasasınca kabul edilen ikinci resmi dili olan Kürtçe, şu an Irak’ın kuzeyindeki üniversitelerde de öğretim dili olarak kullanılıyor. Türkiye’de ise Kürtçe, son yıllarda yasalarda yapılan değişiklikle özel kurslarla gündeme geldi. Ancak Türk üniversitelerinin hiçbirinde Kürt diline ilişkin bir yükseköğretim programı bulunmuyor.
Habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum