21 Kasım 2008

MARDİN’DE ÇÖPLER DEĞERLENDİRİLECEK

http://www.habermardin.com/haber_uploads/918_maxi.jpg


Mardin Kültür Sanat Derneği Başkanı Ressam Nurettin Çakmak ‘’Çöpler çöp olarak kalmasın, Herkes kendi çöplerinden Sanat Eseri Yaratsın’’ sloganıyla hazırladığı projenin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiğini söyledi.


Çakmak çöplerin düzenli bir şekilde toplanarak değerlendirilmesi çevre kirliliğini de ortadan kaldırılacağını vurguladı.

Mardinli gençler, çevre dostu katı atık yönetimi konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla “Atık Şah eser" projesi kapsamında, herkesin kendi çöplerinden sanat eseri yaratacağını ifade eden Kültür Sanat Derneği Başkanı Çakmak “Atık Şaheserler projesi ile atık dönüşümüne dikkat çekmek isteyen gençler, toplanan atıklardan eserler yaparak bir sergi açacak..Toplu konut İlk öğretim okulunda bugün başlanan proje kapsamında atık çöpler artık sanat eseri olacak “ dedi

Mardin de çöplerin özelliklerine göre toplanmadığına ve ortalığa rasgele atıldığına dikkat çeken Ressam Nurettin Çakmak ‘’Evsel nitelikli atıklar, tıbbi atıklar ve geri dönüşümü mümkün olan atıkların hepsi beraber toplanıp Mardin`e 7 kilometre mesafeyle uzaklıkta yer alan bir bölgede yakılarak imha ediliyor. Bu vahşi depolama yeraltı sularının ve havanın kirlenmesine, toprağın verimliliğinin azalmasına ve maddi olarak kayıplara yol açıyor. Hazırlanan projenin amacı ise çevre dostu katı artık yönetimini teşvik etmektir.Halkın dikkatini çekmek amacıyla atıklardan eser yapmak ve yerel yönetimi harekete geçirmek, düzenli depolamaya geçiş sürecini hızlandırmaktır’’dedi.

Dernek Başkanı Çakmak,Toplu konut sitesine Cam plastik, kağıt ve metalleri ayrıştırarak toplanacağı 4 adet atık kumbarası yerleştirileceğini ifade etti. Çakmak ‘’Toplanacak çöpler iki günde bir Çevre Ekoloji ve Yaban Yaşamı Destekleme Derneği`nce toplanıp depolama alanına bırakılacak. Siteye atık kumbaralarının yerleştirilmesi aşamasında hazırlanmış olan broşürler ve el ilanlanyla site sakinlerine proje tanıtılacaktır kumbaralarının ve çöp ayrıştırmanın amacı hakkında bilgi verilecek..4 ay boyunca özelliklerine göre ayrı ayrı toplanan çöpler heykeltıraşlar eşliğinde sanat eserlerine dönüştürülecek.Mardin halkından gönüllüler de bu çalışmalara katılabilecek Böylece farklı mesajlar içeren 25 adet eser ortaya çıkacaktır..Hazırlanan 25 adet eser Mardin halkının ve Mardin yerel yönetimin katılımı ile sergilenecek kentin tarihi mekanlarında 8 gün boyunca sergilenecek’’ şeklinde sözlerini sürdürdü..

Projenin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Coca-Cola Türkiye tarafından 2005 yılında oluşturulan "Hayata Artı" Gençlik Programı tarafından desteklendiği belirtildi. "Hayata Artı"nın Gençlik Programı gençler tarafından tasarlanan, toplumsal fayda hedefleri olan, yenilikçi, yaratıcı, katılımcı, sürdürülebilir, çevre projelerini desteklediği ifade edildi.
Habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum