22 Kasım 2008

MİLLETVEKİLİ YÜKSEL YENİ KREDİLERİN MÜJDESİNİ VERDİ

http://www.habermardin.com/haber_uploads/922_maxi.JPG


Milletvekili yüksel hükümetin kriz ortamında reel sektöre yaptığı desteklerle ilgili bilgi verdi; sektöre 26 kasım 2008’de başvuruları başlayacak yeni kredilerin müjdesini verdi.


AK Parti Mardin Milletvekili,Doç. Dr. Cüneyt YÜKSEL, reel sektörün, yani KOBİ’lerin; esnaf ve sanatkârların krediye, finansmana erişimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Yüksel; Hükümetin ve Sanayi Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve verdiği desteklerle ilgili şu açıklamaları yaptı: Hükümet olarak, reel sektörlerimize destek için gerekli adımları bir bir uygulamaya koyuyoruz. Bununla ilgili olarak küresel kriz tartışmaları daha gündeme gelmemişken, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız 2007 yılı son çeyreğinden itibaren KOSGEB eliyle önemli finansman desteklerini yürürlüğe koymuştur.

22 Temmuz 2007’de göreve gelmemizle birlikte; 2007 yılında KOBİ’lere 193 milyon YTL’lik KOSGEB desteğiyle 1 milyar 363 milyon YTL’lik kredi hacmi oluşturup ve 26.124 kişilik istihdam sağladık. 2008 yılına girildiğinde, KOSGEB desteklerinin daha fazla KOBİ’ye ulaşmasına temin edebilmek için, Bakanlar Kurulu Kararı ile sadece kamu bankaları eliyle yapılabilen destekler, özel bankalara da açılmıştır. Bu değişikliğin ardından, “1000+1000 KOBİ Yatırım Destekleme Programı” ile 2.000 KOBİ’nin, yatırım amacıyla satın alacakları makine-teçhizat için 900 milyon YTL’lik bir kredi hacmi yaratmayı hedefleyen “0” faizli can suyu kredi desteğini Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız yürürlüğe sokmuştur. Bunun ardından, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Ağustos 2008’de “Esnaf ve Sanatkâr Destek Kredisi Programı” ile imalatçı esnaf ve sanatkârımıza “0” faizli cansuyu kredisi vermeye başladık. 20 Ağustos 2008’de başlattığımız bu program kapsamında 5.000 imalatçı esnaf ve sanatkârımızın 125 milyon YTL kredi kullanması öngörülmesine karşın, yoğun ilgi nedeniyle kapsamı genişletildi 17 Kasım 2008 itibarıyla 6.297 başvurudan kredisi onaylanan 5.853 imalatçı esnaf ve sanatkarımıza 148.1 milyon YTL kredi kullandırdık.

Ayrıca, küresel krizin ilk tartışılmaya başlandığı günlerde, ihracatçı KOBİ’lerimizin finansman ihtiyacını karşılamak amacı ile 15 Eylül 2008’de “0” faizli “İhracat Destek Kredisi” uygulaması başlatıldı. Bu kredi programı ile 6.500 KOBİ’nin desteklenmesi ve 650 milyon dolar kredi hacmi oluşturularak aynı oranda ihracatın gerçekleştirilmesi öngörülmüştür..17 Kasım 2008 tarihi itibarı ile desteğe 4.235 ihracatçı işletme başvurmuş olup, 349 milyon dolarlık kredi talebinde bulunan 3.584 KOBİ’nin işlemi onaylanmıştır. Bu programla ilgili başvurular ve işlemler devam etmektedir.

Böylece, dünyada dolar bazında faiz oranlarının yıllık 10’ların üzerinde olduğu bir ortamda, ihracatçı KOBİ’lerimize sıfır faizli cansuyu desteği sağladık.

Yüksel: Yeni kredi programına başvurular 26 kasım 2008’de başlayacak. Bu programda imalatçı kadın esnaf ve sanatkârlarımıza pozitif ayrımcılık uygulanacaktır. “

Milletvekili Yüksel “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Hükümet’in yürüttüğü çalışmalarla Dünya’da yaşanan Küresel Kriz Ortamında Dahi Reel Sektöre gereken desteğin verildiğini belirten Yüksel; kriz ortamından en az yara alarak çıkmak için gerekli olan 2 şeyin “güven” ve “istikrar” olduğunu sözlerine ekledi. Önümüzdeki yeni bütçe döneminde de yeni paketlerle esnaf – sanatkarlara destek verileceğini belirten Yüksel şu sözlerle açıklamasını noktaladı: Bugün Ak Parti hükümeti olarak biz, bankalarımızda bulunan kıt kaynakları, reel sektörümüz için harekete geçiriyoruz. Kredinin bulunamadığı bir ortamda, 350 milyon YTL’lik bir kaynağı, “0” faizle reel sektörümüzün kullanımına açıyoruz. Reel sektörümüze bir anlamda cansuyu desteği veriyoruz. Reel sektörümüze yani KOBİ’lerimizle esnaf ve sanatkarımızla ilgili yeni destek model ve paketlerini hazırlıyoruz. 2009 yılı bütçe imkânlarıyla, KOBİ’lerimize ve esnaf-sanatkarımıza 1,5 milyar YTL’lik (eski parayla 1,5 katrilyon lira) yine sıfır faizli kredi desteği sağlanacaktır. Dünyada yaşanan küresel krizin geldiği aşamada önemli olan, finans sektörümüzün güçlü yapısının sürdürülmesi ve reel sektörümüze yönelik kaynak akışının kesilmeden devam ettirebilmesidir. Bizim de Ak Parti hükümeti olarak yaptığımız tam budur.” Dedi.

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum