22 Kasım 2008

Çocuğunuz sürekli bir şeyler kırıyorsa göz tembelliği olabilir

http://medya.zaman.com.tr/2008/11/16/anne.jpg

Altı yaşındaki Damla Su Yavuz, geçtiğimiz günlerde gözünde çıkan arpacık nedeniyle doktora gitti. Muayene sonucunda Yavuz'un halk arasında 'göz tembelliği' diye bilinen ambliyopi hastası olduğu ortaya çıktı. Yavuz'a beş numara gözlük verildi ve hemşire olan annesine biraz geç kalındığı ifade edildi.

Aslında Yavuz'un yaşadığı sıkıntıyı Türkiye'de her yüz çocuktan üç tanesi yaşıyor. Hastalığın farkına ise çoğunlukla okul tahtasının başına geçildiği zaman varılıyor. Bu süreden sonra da tedavi imkanı zorlaşıyor. Ambliyopinin 8-9 yaşından sonra tedavisinin imkansız olduğunu anlatan İstanbul Medicine Hastanesi Göz Hastalıkları ve Genel Cerrahisi Uzmanı Adem Özkan, "Üç yaşından önce mutlaka göz doktoruna gidilmelidir. Çünkü bu hastalığın tedavisi bu yaşlarda gerçekleşiyor.'' diyor.

Minik Damla Su'nun annesi hemşire Pınar Yavuz, çocuğunun küçüklüğünden beri sürekli önündeki eşyaları devirdiğini ve yakınındaki cisimleri seçemediğini söylüyor. Bu durumu sürekli sakarlığa vuran aile, altı yaşına kadar çocuklarının göz hastası olduğundan şüphelenmemiş. İki hafta önce ise gözünde arpacık çıkan Damla Su, doktora götürüldüğünde ambliyopi hastası olduğu öğrenilmiş. Doktor küçük kıza gözünün rahatlaması için beş numara gözlük vermiş. Kızının gözlüğü taktıktan sonra rahatladığını dile getiren hemşire Pınar Yavuz, "Sakarlığı da azaldı. Daha dikkatli oldu.'' diye konuştu. Damla Su için şu anda gözlük tedavisi uygulanacak. Cerrahi müdahale ise düşünülmüyor.

8-9 yaşından sonra tedavisi çok zor

Dr. Adem Özkan, ambliyopinin genelde okul çağlarında fark edildiğini, bunun da geç bir dönem olduğunu kaydediyor. Hastalığın 8-9 yaşlarından sonra tedavisinin imkansız olduğuna dikkat çeken Özkan, "Okulöncesi çocuğun şikâyetlerini anlatamaması ve fark edememesi nedeniyle tedavi şansı kaybediliyor.'' ifadelerini kullanıyor. Bu noktada aileleri uyaran Özkan'a göre, her çocuk 2-3 yaşındayken mutlaka bir göz uzmanına götürülmeli. Çünkü bu dönemde göz hekimleri tarafından çocuğun gözüne bir damla damlatılarak ve özel aletlerle yapılan ölçümlerle hastalık saptanabiliyor. Erken tanısı konulan bu hastalığın tedavisinin de kolay olduğunu aktaran Özkan, "Tedaviside çok basit. Kapama dediğimiz daha iyi gören gözün kapatılıp tembel gözü kuvvetlendirip, çalıştırma prensibine dayanmaktadır. Belli bir süre sonra görme oranı yüzde 10'larda olan tembel gözün görme oranı yüzde 80'lere çıkabiliyor.'' şeklinde konuştu.

Zaman


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum