Çocuklar genellikle ana babalarının sözlerinden çok davranışlarına dikkat ederler
1.Çocuğunuza rol model(örnek) olun.Çocuğunuza kazandırmak istediğiniz davranış ve tutumlara sizin örnek olmanız çok önemlidir.Çocuklar genellikle ana babalarının sözlerinden çok davranışlarına dikkat ederler.Çocuğunuzun uyumlu,dürüst,saygılı olmasını istiyorsanız sizin de sıklıkla bu davranışları sergilemeniz gerekir.
2.Çocuğunuzla konuşun.Birçok anne-baba için başlıca engel konuşmak için zaman bulamamaktır.Akşam yemeği,uzun bir yürüyüş,arabayla bir gezinti baş başa konuşmak için iyi fırsatlar sağlayabilir.Duyguları,olay ve düşünceleri çocuğunuzla paylaşın.
3.Dokuz yaşın altındaki çocuğunuzla birlikte bir oyun etkinliğini (el işleri,zeka oyunları vb.) paylaşmak için günün belirli zamanını ayırın ve bu süreye tutarlı bir biçimde uyun.Dokuz yaşın üzerindekiler için kesin oyun saatleri planlamak yerine,yaşlarına uygun etkinlikler düzenleyerek birlikte zaman geçirin.
4.Aile paylaşım geceleri düzenleyin.Haftada bir gece en az 3 saati birlikte geçirin.Özellikle ergenlerin aile törenlerine ihtiyaçları vardır.Tüm bireylerin katıldığı gecede beraber yemek pişirip yiyebilirsiniz,herkes unutamadığı bir anısını anlatabilir(çocuklar ana babalarının okul çağı hatıralarını dinlemeye bayılırlar!),eski fotoğraflara bakabilirsiniz.Hep birlikte oyun veya kukla gösterisi yazıp,oynayabilirsiniz.
5.Çocuğunuzla şakalaşıyor musunuz?İyi niyetli mizah,hoş bir kahkaha çocuk-ebeveyn ilişkisini canlı tutar ve yaşamın zor yönleri ile daha kolay baş edebilmeyi sağlar.
6.Evinizde olumlu bir ortam yaratın.’Güzel Gün’ oyununu oynayarak o gün içinde aile bireylerinin başlarına gelen beş güzel şeyi paylaşın.
7.Eşinizle çelişkilerinizi gizli olarak çözün.Eşlerin birbirlerini eleştirerek hakaret etmeleri çocuğun anne ile babasına duyduğu güvenin azalmasına neden olur.
8.Çocuğunuza evi anne ile babanın yönettiğini hissettirin.
9.Evin kurallarını yazın ve asın.Çocuğunuzun da görüşlerini alarak temel kuralları en fazla üç-dört madde halinde belirleyin.
10.Çocuğunuzun yaşına uygun görev ve sorumluluklar verin.Bir çocuk 2 yaşında elbisesinin bir parçasını, 3 yaşında atletini giyebilir.5 yaşında ise kendi başına giyinip soyunabilir.Evinizdeki bakıcıları çocuğunuza ait işleri üstlenmemeleri gerektiği konusunda uyarın.
11.Temel mesajınız ‘Oyundan önce iş’ olsun.Çocuğunuzun ayrıcalık olarak gördüğü etkinlikleri belirleyin; bir arkadaşının gelmesi,televizyon izlemek,spor yapmak v.b.Bu etkinliklerin yapılmasına ancak iş ve görevlerini bitirdikten sonra izin verin.’Odanı temizledikten sonra dışarı çıkıp oynayabilirsin’ gibi.
12.Çocuğunuzun iyi davranışlarına ilgi gösterin.’Bardağını bulaşık makinesine yerleştirdiğin için teşekkürler,çok yardımcı oldun.’Çocuğunuzu överken ona yaklaşın, gözlerinin içine bakın ve yumuşak bir ses tonuyla konuşun.Ona her gün kucaklama,öpücük,gülümseme içeren sevgi mesajları gönderin.
13.Geçmiş sorunları gündeme getirmeyin.Her gün işlerin daha iyiye gitmesi doğrultusunda kendiniz ve aileniz için yeni olanaklar yaratın.Geleceğe ilişkin umutlarınızı asla yitirmeyin.
14.Evliliğinizle ilgilenin! En son ne zaman eşinizle birlikte bir günbatımını izlediniz?
15.Kendinize zaman ayırın.Bir arkadaşınızla ya da yalnız başınıza zaman geçirin.Ara sıra bir gün veya bir hafta sonu ev ortamından uzaklaşın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum