24 Kasım 2008

Çöpler sanat eseri olacak

Mardin'de 'Atık Şaheserler' projesi ile atık dönüşümüne dikkat çekmek isteyen gençler, toplanan atıklardan sanat eserleri üreterek bir sergi açacak. Toplu Konut İlköğretim Okulu'nda bugün başlayan proje kapsamında atık çöpler artık sanat eseri olacak. Mardin'de çöplerin özelliklerine göre toplanmadığına dikkati çeken Kültür Sanat Derneği Başkanı Nurettin Çakmak, evsel nitelikli atıklar, tıbbi atıklar ve geri dönüşümü mümkün olan atıkların hepsinin beraber toplanıp Mardin dışındaki bölgede yakılarak imha edildiğini belirtti.

Çakmak, "Bu depolama yeraltı sularının ve havanın kirlenmesine, toprağın verimliliğinin azalmasına ve maddi olarak kayıplara yol açıyor. Hazırlanan projenin amacı ise çevre dostu katı atık yönetimini teşvik etmektir; halkın dikkatini çekmek amacıyla atıklardan eser yapmak ve yerel yönetimi harekete geçirmek, düzenli depolamaya geçiş sürecini hızlandırmaktır'' dedi.

Toplu konut sitesine cam, plastik, kağıt ve metallerin ayrıştırılarak toplanacağı 4 adet atık kumbarası yerleştirileceğini ifade eden Nurettin Çakmak, ''Toplanacak çöpler iki günde bir Çevre Ekoloji ve Yaban Yaşamı Destekleme Derneği'nce toplanıp depolama alanına bırakılacak. Siteye atık kumbaralarının yerleştirilmesi aşamasında hazırlanmış olan broşürler ve el ilanlarıyla site sakinlerine proje tanıtılacak. Atık kumbaralarının ve çöp ayrıştırmanın amacı hakkında bilgi verilecek. 4 ay boyunca özelliklerine göre ayrı ayrı toplanan çöpler heykeltıraşlar eşliğinde sanat eserlerine dönüştürülecek. Mardin halkından gönüllüler de bu çalışmalara katılabilecek. Böylece farklı mesajlar içeren 25 adet eser ortaya çıkacaktır. Hazırlanan 25 adet eser Mardin halkının ve Mardin yerel yönetimin katılımı ile sergilenecek. Eserler kentin tarihi mekanlarında 8 gün boyunca sergilenecek'' şeklinde konuştu.

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum