6 Kasım 2008

Soğuk algınlığı kader değil!

http://www.fox.com.tr/images/news/gundem/nezle.jpg

Soğuk algınlığı ya da kısaca nezle, üst solunum yollarının basit ve zararsız bir enfeksiyonudur.

Soğuk algınlığı ya da kısaca nezle, üst solunum yollarının basit ve zararsız bir enfeksiyonudur. Akan bir burun, sulanan gözler, sürekli burun çekmek, boğaz ağrısı ve öksürük hiç bitmeyecekmiş gibi görünür. Aslında 200’den fazla virüsten biri sebep olduğu için şikayetler de değişik olabilir.

Erişkinlerin çoğu yılda iki - dört defa, çocuklar ise 8 – 10 defa nezle olurlar. Şikayetler bir hafta içinde tamamen düzelir. Eğer düzelmezse mutlaka doktora danışmak gerekir.

Korunma yolları

Virüslerin sebep olduğu hastalıklarda en iyi korunma aşıdır. Ancak nezleye bu kadar çok değişik virüs sebep olduğu için etkin bir aşı geliştirilememiştir. En iyisi bulaşmayı engellemek için genel önlemlere önem vermektir:

• Ellerinizi yıkayın: En etkili yöntemdir, ellerinizi sık sık yıkayın ve çevrenizdekileri de kendi iyiliğiniz için eğitin
• Mendil kullanın: Öksürürken ve sümkürürken her zaman mendil kullanın ve bunları saklamadan hemen atın.
• Eşyalarınızı temiz tutun: Özellikle evde hasta biri varsa mutfağı, banyoyu düzenli olarak temizleyin. Çocuğunuz nezleyse oyun oynadıktan sonra oyuncaklarını yıkayın.
• Nezle olanlardan uzak durun: Nezle olan biri ile birlikte fazla zaman geçirmeyin.
• Paylaşmak her zaman iyi değildir: Bardak, tabak gibi malzemeleri aile bireyleri ile paylaşmayın.
• Kreş, yuva seçiminde dikkatli olun: Temizlik ve hijyene önem veren, hasta çocukları kabul etmeyen merkezleri tercih edin.

Güncel Sağlığa Geri Dön...>>>


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum