13 Kasım 2008

Suriye ile yeni sınır kapısı

Türkiye-Suriye ortak sınırın Mardin’in Nusaybin ilçesi kesiminde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yaptırılacak olan yeni sınır kapısı ile ilgili olarak, Milli Savunma Bakanlığından izin beklendiği açıklandı.

Suriye ile Türkiye arasında yeni açılacak sınır kapısı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Başta Suriye olmak üzere, Irak, Ürdün ve birçok körfez ülkesine mal ve hizmet bağlamında açılacak yeni Nusaybin sınır kapısı ile ilgili 210 dönüm arazi geçtiğimiz günlerde tamamen mayınlardan arındırılmıştı. Suriye’nin Türkiye ile sınır komşusu olan Haseki iline bağlı Kamışlı ilçesi ile Nusaybin arasında gerçekleşecek olan sınır kapısı ile günde ortalama 2 bin 500 araç giriş ve çıkışı olacak.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, mayından arındırılan Nusaybin’deki 210 dönüm arazinin teslim alındığını ve sıranın kapı için temel atma aşamasına gelindiğini belirterek, konu ile ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’na yazı yazdıklarını, cevabın olumlu gelmesi ile birlikte çalışmalara süratle başlanılacağını müjdeledi.

Türkiye’de kara mayınlarının temizlenmesinin bir ilk çalışma olduğundan dolayı yasal prosedürün ilgili tüm birimleri kapsadığına işaret eden Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, “Bu nedenle biraz aksama olabilir ama en geç aralık ayı başında Nusaybin yeni sınır kapımızın temelinin atılması beklentisi içindeyiz” dedi.

EKONOMİK CANLILIK ARTACAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleşecek olan Nusaybin yeni sınır kapısının 25 milyon ABD dolarına mal olacağı ve tam elektronik donanımlı olacağını da vurgulayan Vali Mehmet Kılıçlar, başta Mardin olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerine büyük ekonomik kazanımların sağlanacağını ifade ederek, “Günde 2 bin 500 araç giriş çıkışının sağlanacağı kapı ile hem bölgesel, hem de ulusal bağlamda büyük ekonomik kazanımlar getirecektir. Mal ve hizmetin Suriye üzerinden başta Irak olmak üzere körfez ülkelerinin bir çoğunu ihracat yapma imkânı olacaktır. Daha sağlıklı işleyeceğine inandığımız Nusaybin sınır kapısı ile günü birlik geçişlerde de büyük kolaylıklar sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı da, yeni sınır kapısının inşası ile birlikte Arap ülkeleri ile daha sağlıklı mal ve hizmet sevkıyatı imkânının aralanacağını ve başta Suriye olmak üzere birçok körfez ülkesi esnafının yüzünün güleceğini kaydederek, Habur’a alternatif değil, destek amaçlı kurulacak kapı, küresel ekonomik krize çare olacağına inandığını söyledi.

Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu ise, “Daha önce Habur sınır kapısı Mardin il sınırları dahilinde idi. Özal hükümeti döneminde Şırnak’ın il olmasının ardından da el değiştiren Habur sınır kapısı gerçektende çok iyi bir kazanımdı. Ama bizim için kayıp oldu. Uzun süren çabalar sonucu Habur’a destek amaçlı da olsa Nusaybin’e kurulacak olan sınır kapısı ile Mardin’in kaybolan kazanımı bir ölçüde telafi edilecektir. Bu nedenle çok mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.

Mardin’de gözler şu sıralar Milli Savunma Bakanlığından Nusaybin sınır kapısı için gelecek olumlu yazıya çevrilmiş durumda olduğu belirtildi.

Mardin başta olmak üzere ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak Nusaybin ikinci sınır kapısı ile işsizliğin ortadan kalkmasına da büyük katkı sağlayacağına inanılıyor. Daha önceki yıllarda tarihi ipek yol olarak bilinen ve Şırnak’ın Silopi ilçesine kadar uzanan yolun her iki yakasında yüzlerce dinlenme tesisi vardı. Bunlardan büyük bir bölümü yaşanan terör olayları sebebi ile kapanmıştı. Ancak, Nusaybin ve Habur’a destek amaçlı açılacak yeni sınır kapısı ile de bu tesislerin ve çok sayıda esnafın yeniden açılacak kepenkleri ile umut kapısı olacağı belirtildi.

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum