18 Kasım 2008

Töre cinayetleriyle mücadele

Töre Cinayetlerini Önleme ve Kadın Potansiyelini Değerlendirme Derneği (TÖDER) Başkanı Zeynep Alkış, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 'Namus' ve 'Töre' adına işlenen kadın cinayetlerinin aileler içinde söz sahibi olan kadınların onayı ile işlendiğini ileri sürdü.

Mardin bölgesinde işlenen töre cinayetleriyle zor şartlarda mücadele ettiklerini ifade eden TÖDER Başkanı Zeynep Alkış, dernek olarak farklı bir düşünce platformu ve farklı çıkış noktalarının bulunduğunu ifade etti. Töre cinayetlerinin dine dayandırılarak meşrulaştırılmak istenmesine karşı olduklarını belirten Alkış, insanları bilinçlendirmeyi hedeflediklerini kaydederek, "Biz marjinal değiliz, feminist de değiliz; kadınları töre cinayetleri konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. İslam töre cinayetlerini meşrulaştırmaz. İslam'ın, bu dinin bu olayı meşrulaştırma gibi bir durumu yok. Bunun bir mahkemesi bir usulü var. Birinin hakkında çıkan bir küçük dedikodu uğruna insanlar katledilemezler. Bunun gerçekten din adına dahi olsa çok geniş şekilde araştırılarak yapılması gerekir ve sonucu ölüm olmamalıdır" dedi.

Töre cinayetine karışan 6-7 aile ile görüştüklerini söyleyen Zeynep Alkış, cezaevinde bulunan töre cinayeti mahkumları ile yaptıkları görüşmelerde ailelerin pişmanlık ve travma yaşadıklarını söyledi. Alkış, töre cinayetinin önlenmesi ve kadının aile içinde güçlendirilmesi amacıyla Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırladıkları 2 projenin kabul edildiğini kaydetti. Alkış, söz konusu 2 projenin Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilmesinin çalışmalarını kolaylaştıracağını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Belirlediğimiz 20 köye, kanaat önderleri, öğretmen, imam, hemşire ve aydın kişilerden oluşan ani müdahale grupları oluşturduk. Belirlediğimiz köylerde sosyolog üyelerimizin katılımı ile kadın ve erkeklere panel ve konferanslar vereceğiz. Kadın-erkek ayrımı yapmaksızın özellikle kadılarımızı bilinçlendireceğiz. Çünkü bu töre cinayetlerinde ne yazık ki çoğu kararları kadınlar veriyor. Onaylanmasını yine kadınlar destekliyorlar. Bunun için hem kadını hem de erkekleri töre cinayetleri konusunda bilinçlendireceğiz."

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum