24 Kasım 2008

Unutulan Administrator Şifresinin resetlenmesi

Adminisrator şifresini unuttuğumuz takdirde bilgisayarımızın lokal hesabına hiçbir şekilde giriş yapamayız.Bunun önüne en kolay şekilde geçmek için işletim sistemini yeniden kurabiliriz.Fakat bu mantıklı bir çözüm gibi gözükmüyor.İkinci bir çözüm ise system state yedeğinden geri dönmemiz olabilir.Fakat bu durumdada Active directory’de yedeklemeden sonra oluşturulan tüm objeler yokolucaktır.O zaman karşımıza üçüncü bir yöntem olarak unutulan administrator şifresini recovery etmek için kullanabileceğimiz araçlar çıkar.

Bu yolu seçtiysek birden fazla alternatifimiz olduğunu söyleyebiliriz.Bu tip araçlar genellikle boot işlemi gerçekleştikten sonra registry üzerinde ilgili değerleri değiştirerek administrator şifresini resetlememizi sağlarlar.Bu araçlara yakından bakıcak olursak;

Windows Password recovery:

http://www.loginrecovery.com/
Bu site unutulan Windows XP administrator şifresini bulmamız için bize bir araç sunuyor.Admin hesabı ve kullanıcı hesapları için kullanabileceğimiz bu aracın en güzel özelliği ise unutulan şifreyi resetlemek yerine bize gösteriyor olması.Çalışması için bir adet floopy sürücü ihtiyacımız var.
Yazarının söylediğine göre bu aracı aynı zamanda NT sistemlerde ve Windows Server 203 üzerindede kullanabiliriz.

Offline NT Password & Registry Editor:

http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd
Bu adresteki araç sayesinde NT/2000/XP/2003 ve en önemliside Vista üzerindeki unutulan tüm local hesapların şifrelerini resetleyebiliyoruz.Bir önceki araç gibi istersek floopy sürücü üzerinden istersek cd’den boot ederek bilgisayara erişim sağlarız ve offline olarak şifreyi resetleyebiliriz.
Aracın diğer bir özelliğide kitli yada disabled olan hesapları bulabilmesi.
Unutmamamız gereken bir diğer özellik ise bu aracı kullandığımız takdirde EFS kullanımı olan dosyların artık erişebilir olmayacağıdır.
Active directory desteği olmadığı için sadece local şifreleri resetlemek için kullanabileceğimizi unutmamamız gerekiyor.

John the Ripper:

http://www.openwall.com/john/
Aynı şekilde John the ripper ‘da hızlı bir password cracker’dır.

EBCD – Emergency Boot CD :

http://ebcd.pcministry.com/
EBCD herhangi bir yazılım yada donanım hatası ile oluşan sistem çökmelerinde ,sistemi boot etmemizi sağlayan bir araçtır..Çalışan sağlıklı sistemin bir kopyasını almamıza olanak sağlar.Böylece acil durumlarda geri dönüş sağlayabiliriz.
Bu araç sayesinde unutulan local şifreleri resetleme imkanına sahip oluruz.Ayrıca ekstra olarak silinen dosyaları kurtarma özelliği,floopy sürücülerden dosya kurtarımı, HDD üzerindeki master boot record’un kurtarılması gibi özelliklerde sunar.

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum