6 Kasım 2008

Vitaminler sorgulanıyor

http://www.fox.com.tr/images/news/saglik/vitamin02.jpg

İsminde vita yani hayat sözcüğünü içeren vitaminlerin hayat için önemi tartışılmaz. Bu nedenle her fırsatta vitamin kullanılması uygulamaları yaygınlaştı.

İsminde vita yani hayat sözcüğünü içeren vitaminlerin hayat için önemi tartışılmaz. Bu nedenle her fırsatta vitamin kullanılması uygulamaları yaygınlaştı.

Hatta batı ülkelerinde vitamin kullanımları bir çılgınlık halini aldı. Ancak doğanın dengelerine dikkat etme kuralı galiba burada da geçerli olmaya başladı. Cleveland Kliniği´nde yapılan bir araştırmanın sonuçları antioksidan vitaminlerin sanıldığının aksine zararlı bile olabileceğini ortaya koydu.

Damar sertliğinden ve bunun sonucunda gelişen kalp ve damar sistemi hastalıklarından korunmada, klinik deneylerde ispat edilmemiş olsa da, ayrı ayrı ya da birlikte kullanılan E vitamini ve beta-karoten gibi antioksidan vitaminlerin önemli yararlarının olduğu öne sürülür ve bu vitaminler yaygın olarak kullanılır. Oysa Cleveland Kliniği araştırmacılarının yürüttüğü geniş çaplı araştırmada antioksidan olarak E vitamini verilen hastalar ile bu vitamini almayan kontrol grubu arasında ölüm oranı açısından bir fark bulunamadı. Bir başka antioksidan vitamin olan Beta-karoten verilen grubun ölüm oranı ise bu vitamini almayan kontrol grubundan daha fazlaydı.

Yapılan bu son araştırma beta karoten içeren vitaminlerin kullanılmasının riskli olduğunu, E vitaminin ise bir fayda sağlamadığını ortaya koydu.

Beta Karoten ile yapılan bir başka çalışma, sigara içenlerde ve yakın bir süre içinde bırakmış olanlarda, akciğer kanseri riskinin az da olsa arttığını göstermişti.

Güncel Sağlığa Geri Dön...>>>


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum