17 Aralık 2008

Bakan Şimşek Batmanda

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'da katıldığı törende küresel ekonomik krizin Türkiye'nin dışında geliştiğini ifade ederken babası için iş talep eden 10 yaşındaki kız çocuğunun talebini geri çevirmedi.
Memleketi Batman'da bayram dolayısıyla akraba ziyaretlerini gerçekleştiren Bakan Mehmet Şimşek zikir yapan arbaneler tarafından karşılandı. Şimşek daha sonra kısa adı BAGİAD olan Batman Genç İşadamları Derneği tarafından Abdullah Baymaz Öğrenci Yurdu'nda onuruna verilen yemeğe katıldı. Yemek sonrası işadamlarına bir sunum yapan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye'nin, tüm dünyayı saran ekonomik krizden en az zararla çıkacağını söyledi.

ÜÇ ÇEŞİT YOKSULLUK VARDIR
Dünyada üç çeşit yoksulluğun olduğuna dikkati çeken Bakan Şimşek günlük geliri 1 doların altında olanların Türkiye'deki oranının yüzde 0 olduğunu söylerken, ''Günlük geliri 2 doların ve 4 doların üzerinde olanlar'' şeklinde ayırdığı yoksullukla ilgili olarak 2002 yılında 18 milyon kişi yoksul iken 2008 yılında bu rakamın 12-13 milyona düştüğünü kaydetti.

ÜLKEMİZDE GIDA YOKSULLUĞU YOKTUR
Şimşek, Türkiye'de gıda yoksulluğunun olmadığını vurgulayarak yaşanan küresel krizin Türkiye'nin dışındaki gelişmiş ülkelerde hissedildiğini belirtti. Şimşek, ''Türkiye her ne kadar bu krizden etkilenmese de birçok ülke birbiriyle entegre olmuş durumda. Bu bakımdan Türkiye'nin etkilenmemesi mümkün değildir" dedi.

MODERN TARİHİN EN BÜYÜK KRİZİNİ YAŞIYORUZ
Devlet Bakanı Şimşek, yaptığı sunumda, "Modern tarihin en büyük küresel mali krizini yaşıyoruz. Gelişmiş ülkeleri sarsan bu kiriz 1930'dan bu yana yaşanan en büyük krizdir. Türkiye'nin dışında gelişen bu kriz Türkiye tarafından tek başına çözülecek bir kriz değildir. Türkiye her ne kadar sistematik açıdan önemli bir ülke olsa da sorun çözmede tek başına hareket edemez" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin imkanlarının belli olduğunu söyleyen Şimşek, devlet olarak krizin yansımalarını sınırlamak için birtakım tedbirler aldıklarını vurguladı. Eximbank ve Merkez Bankası işbirliği ile ihracatçıyı toplam 3 milyar dolarla desteklediklerini belirten Şimşek Kobilere kredi imkanı sunduklarını ekledi.

TÜRKİYE OLARAK KRİZİ EN GÜZEL ŞEKİLDE YÖNETİYORUZ
Bakan Mehmet Şimşek, "Gelişmiş ülkeler bu krizi atlatmak için toplam 8 milyar dolar önlem paketi hazırlamalarına rağmen gerekli önlemi almamışlardır. Hazırlanan önlem paketi Türkiye'nin milli gelirinden on kat fazla olmasına rağmen yine de çözüm olmamıştır'' derken Türkiye olarak krizi en güzel şekilde yönettiklerini belirtti.
Türkiye'nin 218 ülkeye mal sattığını söyleyen Şimşek, ''Ülke olarak bu krize temel dengeleri sağlam olarak yakalandık. Kriz bir süre daha devam edecektir'' şeklinde konuştu.
Türkiye'nin mali krizi en az zararla atlatacağını savunan Bakan Şimşek şunları söyledi:
''Türkiye'de sermaye ve yeterlilik, Türk bankacılık sistemi, hane halkının durumu ve reel sektörün sağlam duruşu krizi en az zararla atlatmaya yeter. Turizmde dünyada Türkiye 9. sırada. Birçok sektörde Türkiye ilk 15'lerde ve son yıllarda daha da hızlı gelişmekte olan bir ülkeyiz.''

DIŞARIDAKİ GELİŞMELER VE SİYASİ BELİRSİZLİK BÜYÜME HIZINI ETKİLİYOR
Şimşek, ''Türkiye'nin mali krizden etkilenmesinin en büyük nedeni ise; sistem güven ve istikrar üzerine kurulmuştur. Dışarıdan kaynaklanan şoklar ve kapatma süreci olmasaydı Türkiye'nin büyüme hızı daha da büyük olacaktı. Siyasi belirsizlikler büyüme hızını düşürdü'' diye devam etti.
Öte yandan Büşra Baygeldi isimli bir kız çocuğu Şimşek'e yaklaşarak babasına iş istedi. Kızın babası Ali Baygeldi'yi yanına çağıran Bakan Şimşek iş konusunda yardımcı olacağını söyledi. Yapılan sunum sonrası Bakan Şimşek'e BAGİAD Başkanı Beşir Baymaz tarafından bir plaket verildikten sonra Mehmet Şimşek, uçakla Ankara'ya hareket etti.

Yenises.com.tr


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum