9 Aralık 2008

Demokrat Eşek

http://www.solhan.net/images/sections/azizgulmus.jpg
Yük taşırdı; yağmur, çamur demeden eşekliğin doğası gereği çalışır dururdu. Sahibinin “Mercedes” i idi. Taşıdığı odunun neden kesildiğini ? değirmene neden gittiğini ? hatta hayvanlar içinde en çok cinsel tacize neden hep kendisinin uğradığını bilmezdi. Bildiği tek şey bu dünyada eşekoğlu eşek olarak yaşamaktı.

O yıllarda Halk Partisi İktidarda, Demokrat Partisi ise muhalefetteydi. Ülke yine siyasi kaoslarından birini yaşıyordu. Halk Partililer ile Demokrat Partililer birbirlerine düşman kesilmiş, özellikle doğuda bu düşmanlık kanlı çatışmalara bile neden olmuştu. Halk Partisinin iktidarından yararlanan büyük aşiret sahiplerinin çoğu aşiretleriyle birlikte bu partinin “Askeri gücünü” temsil ediyorlardı. Bu bölgede iki parti arasındaki çekişme öyle bir safhaya gelmiş ki, Halk Partililer kendi partilerinden olmayanın anasını ağlatıyorlardı. “Avcı Birlikleri” oluşturarak resmen kendi deyimleri ile “Demokrat” avına çıkıyor ve Ankara’daki büyüklerine bağlılıklarını gösteriyorlardı.

Yine birgün eşeği ile değirmenden dönerken Halk Partili avcı birliklerine yakalanan köylü hemen sorguya çekilir:

-Halk misan? Demokrat misan babo? diye sorarlar.

Köylü canını kurtarmak için köylü kurnazlığını işleterek:

-Babo valla ben “Halkım” ama eşeğim “Demokrat”tır,
der.

Köylünün bu ifadesinden sonra avcı birlikleri eşeği yoğun bir ateşle kurşuna dizerler.

Yargısız infazla kanlar içinde yerde yatan “Demokrat eşek” “Demokrasi Şehidi” olma gibi siyasi bir ünvanı canı pahasına almıştı.
------///------

EŞEĞİN EŞEKLİĞİ

Cinfikirli, şakacı, babacan tavırlı İbo dayının kullandığı araba ile köyden İlçe’ye geliyorduk. Köyden 10-15 km. uzaklaşmıştık ki, toprak yolun tam ortasında kulaklarını dikmiş kımıldamadan duran bir eşek gördük. İbo dayı birkaç kez korna çalmasına rağmen bizim inatçı eşek kılını bile kıpırdatmadan yoldan çekilme “zahmetinde” bulunmadı. İbo dayı hemen arabayı durdurdu, arabadan inerek yolun ortasında duran eşeğe yaklaşıp başından tuttu ve alnını öptü. Biz şaşırmış ve İbo dayının bu davranışına bir anlam verememiştik. Eşeğin alnını neden öpmüştü? Oysa tekmeleyip yoldan çıkmasını sağlamalıydı.

Arabaya döndüğünde bu hareketinin nedenini sorunca İbo dayı büyük bir bilgelikle:

-Yahu kardaşım bir korna sesi ile yoldan çekilen eşeğin, eşekliğinden şüphe ederim. Eşek dediğin, bu eşek gibi kendisine saygı duyan ve kişilik sahibi bir eşek olmalıdır.
İbo dayı, eşeğe hak ettiği ödülü vermiş, bizim eşek de alnı öpülen ilk eşek olarak tarihe geçmişti.

NOT: Bu öyküm, 1998 yılında KALDIRAÇ dergisi ile, 2006 yılında Midyatın Sesi HABUR gazetesinde yayımlanmıştır.
Aziz GÜLMÜŞ
azizgulmus@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum