8 Aralık 2008

Eczacılar Alarm Zillerini Çaldı

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/2008/12/eczac%C4%B1lar.jpg

T.E.B. 43 Bölge Mardin Eczacı Odası Başkanı Cengiz Bingül, ilaçta tasarruf uygulamasıyla birlikte Türkiye'deki her 3 eczaneden 1'inin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürdü. Bingül, son olarak uygulamaya konulan 'avans sistemi'nin de eczanelerin kapısına kilit vurulması anlamı taşıdığını kaydetti.
Bingül, düzenlediği basın toplantısında, 2004 yılında uygulamaya konulan 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ile birlikte ilaçta tasarruf döneminin başladığını hatırlatarak, bu durumun da hastaların ilaca ulaşmasını engellediğini savundu. Bingül, Türkiye'de 28 bin eczacının olduğunu, söz konusu eczacıların da değişen uygulamalar ve artan vergi yükleriyle ilaçta yapılan tasarrufun faturasını çok ağır bir bedelle ödediğini vurguladı.
Eczacılar olarak muayene ücreti tahsildarlığı değil, sağlık hizmeti vermek istediklerini söyleyen Bingül, özellikle konsolide bütçe ve yeşil kartta ilaç bedelinin çoğu zaman geç ödendiğine dikkat çekti. Bingül, "Şimdi de 'avans' adı altında bizim hastalarımıza ulaştırdığımız ilacın yüzde 75-90'ının 80 gün sonra, geri kalanının da belirsiz bir zamanda ödenmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız. Çok açıktır ki avans sistemi, eczanelerin kapısına kilit vurulması demek. Kamuya ilaç verdiğimizde yaptığımız eczacı ıskontolarının yanı sıra kamu kurum ıskontosu adı altında yeni bir ıskonto vermek zorunda bırakıldık" dedi.
Eczanelerin 4 yıldan bu yana ayakta kalma mücadelesi verdiğini, bunun yanında her 3 eczaneden 1'nin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunan Bingül, eczaneler tarafından verilen danışmanlık ve ilaç hizmetinin de ciddiye alınması gerek-tiğini vurgulayarak, serbest eczanenin gerçek sağlık hizmeti sunucusu olarak görülmediğini, bunun yerine 'tedarikçi aktör'lerden biri olarak konumlandırıldığını iddia etti.
Eczanelerin yaygınlıkları ve sundukları danışmanlık hizmetiyle sağlık sisteminin önemli bir parçası olduğunu anlatan Bingül, söz konusu sistemin giriş kapısı ve son halkasının da eczaneler olduğunu, bu nedenle de eczacıların vazgeçilmez sağlık çalışanları olduğunu ifade etti.
Bingül, 'Eczacılık Temel Yasası'nda yapılan düzenlemelerle birlikte eczanelerin şirketleşmesi, tek elde toplanması ve el değiştirilmesinin önünün açıldığına dikkat çekerek, yabancı sermayenin denetiminde zincir eczaneler açılmasını istemiyoruz diyen Bingül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler eczacıyız. Mahalledeki, köşe başındaki, halka en yakın sağlık danışmanlarıyız. Bilgimizle, eğitimimizle ve eczanelerimizle hastalarımıza hizmet vermek için çabalıyoruz. Hergün değişen sağlık uygulamaları ile hastaların ilaca ulaşması zorlamakta ve eczanelerle hasta karşı karşıya kaldığını söyledi.
Mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum