17 Aralık 2008

Iraklı gazeteci Bush’a ayakkabılarını fırlattı


Görev süresinin dolmasına sayılı günler kala Irak’a sürpriz bir veda ziyaretinde bulunan ABD Başkanı Bush, basın toplantısı sırasında Iraklı bir gazetecinin öfkesiyle karşılaştı. Bush’a ağır hakaretler yönelten gazeteci, ayakkabılarını çıkararak fırlattı.


http://www.cnnturk.com/handlers/file.ashx?FileID=172839&Width=292&Height=0&BlackWhite=False
Washington’dan dün gece gizlice ayrılan ABD Başkanı George W. Bush’un uçağı, bugün öğleden sonra Bağdat Havalimanı’na indi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Bush’u, Dicle nehri kenarındaki El Selam Sarayı’nda resmi törenle karşıladı.



Törene, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcıları Tarık El Haşimi, Adil Abdulmehdi, Irak Hükümeti’nin en büyük ortağı Birleşik Irak (Şii) İttifakı başkanı Abdulaziz El Hekim, Irak’taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ray Odierno ve ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker da katıldı.

Karşılama töreninden sonra Bush ve Talabani baş başa görüştü.

“İŞGAL ZORDU AMA GEREKLİYDİ”
ABD Başkanı Bush, görüşme sonrasında sonra yaptığı açıklamada, “Görev kolay değildi ama Amerikan güvenliği, Iraklıların hayalleri ve dünyada barış için gerekliydi” ifadesini kullandı.

IRAKLI GAZETECİ AYAKKABILARINI FIRLATTI
Daha sonra Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yle biraraya gelen Bush, Iraklı bir gazetecinin ayakkabı saldırısına uğradı.

Maliki’nin şaşkın bakışları altında iki ayakkabısını da çıkarıp peş peşe Başkan’a fırlatan ve bir yandan da Bush’a ağır hakaretler yağdıran gazeteci, güvenlik güçleri tarafından hemen etkisiz hale getirilerek salondan çıkarıldı.

SALDIRIYA ESPRİLİ YANIT
Eğilerek, başının hemen üzerinden geçen ayakkabılardan isabet almadan kurtulan Bush, saldırının kendisini etkilemediği belirtti ve esprili bir şekilde “sadece ayakkabıların numarasının 10 olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

Salondaki diğer Iraklı gazetecilerin, televizyon muhabiri olan meslektaşları adına Bush’tan özür diledikleri kaydedildi.

“SAVAŞ HENÜZ BİTMEDİ”
Sardından sakin bir şekilde soruları yanıtlayan Bush, Irak savaşının henüz sona ermediğini, daha yapılması gerekenler olduğunu söyledi.

ABD ile Irak arasında imzalanan güvenlik anlaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bush, iki yıl önce böyle bir anlaşmanın imkansız göründüğünü kaydetti.

Iraklı gençlerin gözlerinde “umut” gördüğünü belirten Bush, “Bizim uğruna savaştığımız gelecek bu” diye konuştu.

4’ÜNCÜ KEZ IRAK’TA
2003’te bu ülkeye savaş başlatan ABD Başkanı Bush, bugünküyle birlikte Irak’ı dört kez ziyaret etmiş oldu.

Bush’un Irak ziyaretlerinin kronolojisi şöyle:

27 Kasım 2003: Bush, Şükran Günü dolayısıyla Irak’a beklenmedik bir ziyarette bulundu. Amacı ülkede konuşlandırılmış 130 bin Amerikan askerine ve Amerikan kamuoyuna moral vermekti.

Bush, başkent Bağdat’taki havaalanındaki bir salonda Şükran Günü yemeği için toplanmış askerlere hitaben yaptığı konuşmasında, “Size ABD’den mesaj getirdim: Hizmetlerinizden dolayı teşekkürler. Amerika sizlerin arkasındadır” demişti. Bu ziyaret, büyük bir gizlilik içinde hazırlanmıştı.

13 Haziran 2006: Bush’un ikinci ziyareti. Bush, bu ziyarette Başbakan Nuri El Maliki’ye ABD’nin desteğini gösterdi ve “Buraya sadece sizinle şahsen görüşmek için değil aynı zamanda Amerika’nın söz verdiğinde sözünü tuttuğunu göstermek için geldim” derken Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliği önündeki 300 kadar Amerikalı askere de, “Irak’ın kaderi ve geleceği artık onların ellerinizde. Bizim işimiz başarmalarında onlara yardım etmektir” demişti.

3 Eylül 2007: Bush’un üçüncü ziyareti. Bağdat’ın batısındaki en istikrarsız bölge El Anbar’da bir Amerikan üssünde bir kaç saat geçiren Bush, Amerikalı komutanların yanı sıra Talabani ve El Maliki ile görüşmüş, İngiltere’nin güneydeki Basra kentinden çekilmekte olduğu sıradaki ziyaretinde, “Şu anda gördüğümüz başarılar devam ederse, aynı derecede güvenliği daha az Amerikan birliğiyle sağlamamız mümkün olur” demişti.
Mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum