15 Aralık 2008

ŞİVAN PERVER´DEN AÇIKLAMA

http://www.urfasanat.com/haber/resimler/%C3%85%C5%BEiwan_Perwer.jpg

Basına Kamuoyuna…

Bir süredir kamuoyunda konuşulan TRT Kurumu’nun Kürtçe yayın yapacak televizyon kanalına ilişkin gelişmeleri basından takip ediyorum.
Bugün 15 Aralık 2008 tarihinde,Türkiye’de yayınlanan Akşam gazetesinde, TRT’nin Kürtçe kanalının açılışına davet edilmem istendiğine ilişkin bir haber yayınlanmış, haber üzerine Türkiye, Irak, İran ve Avrupa medyasından çok sayıda görüşme talebi gelmiştir.
Bunun üzerine, konuyla ilgili görüşlerimi içeren aşağıdaki açıklamayı kamuoyunun ve medyanın bilgisine saygılarımla sunarım.

ŞİVAN PERWER:
Şivan Perwer, sırf kendi dilinde şarkılar söylediği için yıllardır ülkesinden, toprağından, annesinden, babasından, kardeşlerinden, arkadaşlarından, dostlarından, halkından uzak yaşamak zorunda bırakılmıştır.

35 yılı aşkın bu sürgün hayatında, hiç susmadan, hiç durmadan, sırtını hiçbir siyasi düşünceye, hiçbir ideolojiye, hiçbir örgüte, hiçbir derneğe, hiçbir yapıya vermeden bağımsız bir şekilde şarkılarını, stranlarını söylemiştir.

Bu süre zarfında, Kürtlerin, kardeş halklar olan Türklerle, Araplarla, Farslarla olan kültürel birlikteliğini, tarihsel birlikteliğini vurgulamış, bu halkların ortak bir kadere sahip olduğuna vurgu yapmış ve bu kader içerisinde Kürt kültürünün ve dilinin de yaşaması ve yaşatılması gerektiğinin altını çizmiştir hep.

Şivan Perwer bu çerçevede kültürel birlikteliği koruyacak, asırlardır bir arada yaşamış iki halkın kardeşliğini pekiştirecek, yanı sıra geri bırakılan, sahipsiz bırakılan Kürt dili olan Kürtçe'ye hizmet edecek her türlü kültürel projeye saygılıdır ve imkanları dahilinde, içerisinde yer alarak veya dışardan destekleyerek katkılar sunacaktır.

Hiçbir siyasete ve ideolojiye bulaşmamak kaydıyla kültürel her türlü adım, halkların kültürüne hizmet edeceği, insanlık kültürüne hizmet edeceği için olumlu ve anlamlıdır.

TRT’NİN ADIMI
TRT kurumunun çokdilli yayıncılık çerçevesinde gündeme gelmiş bu projesi başlı başına olumlu bir adımdır. Projenin içeriği, hedefi ve bu projeyi hayata geçiren iktidarın niyeti çok açıkça Türkiye kamuoyuna anlatılmalıdır. Proje, siyasetten uzak durmalı, tamamen kültürel hizmet amaçlı olmalıdır. Kürtçe'nin yanı sıra güzel topraklarımızda konuşulan diğer dillerde de yayın yapılacak olması sevindiricidir. Bu diller bizim zenginliğimizdir, bu diller Mezopotamya'dır, Anadolu'dur, Türkiye'dir.

Kürtçe kanalın içeriği doğru kişilerle ve doğru muhattaplarla doldurulmalıdır. Kürt halkının seveceği, sayacağı, ciddiye alacağı, saygın sanatçılar, aydınlar, yapımcılar, televizyoncular yer almalıdır. Kürt sanatçıları, bunca yıllık örselenmeden sonra, doğru kişilerle muhattap ettirilmelidir.
Kürt sanat ve edebiyat çevreleri, yani kültür sanat dünyasının görüşleri alınmalı ve bu gelişmelere dahil edilmelidirler. Söz konusu kanal, kültür sanat ve müzik öncelikli olmalıdır.

Şivan Perwer'in Türkiye’ye dönüşünün konuşuluyor olması, Türkiye’nin yasakçı zihniyeti geride bırakıp geldiği noktayı göstermektedir. Bu açıdan son derece olumlu bir gelişmedir.

Şivan Perwer’in Türkiye’ye, yani yurduna dönüşü, Şivan Perwer Kültür Vakfı ve Şivan Kültür A.Ş ile ortak bir takvime bağlanmıştır. Bu dönüş projesine katkı sağlayacak her türlü kurumla bu bağlamda yapılacak işbirliği bizleri memnun edecektir.

Tekrarlayacak olursak, TRT’nin kamu yayıncılığı kapsamında, Türkiye’nin asli kurucularından olan Kürt halkının da dilinde yayın yapacak olması bizce başlı başına önemli bir adımdır. Yayının içeriğine ilişkin Kürt kültür sanat çevreleri, enstitüler, kültür merkezleri ve sanatçılar muhatap alınmalıdır.

Şivan Perwer bu bağlamda, yıllardır uğruna sürgünlerde yaşadığı, halkının dilinin, kültürünün yaşamasına ön ayak olacak, siyasetin ve ideolojinin her çeşidinden uzak olan her türlü gelişmeyi olumlu bulmaktadır. Müziğiyle, şarkılarıyla, Kürt halkının kültürüne hizmet eden Şivan Perwer bu şarkıları, bu müziği kardeş halklarla, kardeş kültürlerle paylaşmaya her zaman hazırdır. Ayrıca yıllarca Türkçe müziğin arşivini oluşturan, kayıt altına alan TRT’nin aynı hizmeti, Kürtçe müziğe de vermesi, Kürt kültürüne vermesi geç kalmış bir adımdır. TRT’nin Kürtçe yayınının hedefi bu olmalıdır.

Kamuoyuna ve medyaya saygılarımla…

Şivan Perwer

15/12/2008 – Almanya



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum