19 Aralık 2008

Kazanan Mardin Olsun - Rıdvan FİDAN

Önümüzdeki günlerde önemli bir yerel seçim var. İki parti arasında kıran kırana geçecek seçim yarışı sonrası birçok mesele aydınlığa kavuşmuş olacak. Yani bugün için üzerinde kafa yorduğumuz birçok soru yanıt bulacak.

Tabi bu süreçte Mardin’deki güçlü partilerden aday adayı isimleri de bir bir açıklanıyor. Tabi bu adaylardan hiç biri ne yazık ki bugüne kadar projeleri ile gündeme gelmedi. Evet, uzun zaman aradan sonra siz değerli okuyucularıma bugün bu konuyu yazmak isterdim; "aday adayların projeleri…" Üzgünüm projelerden haber yok. Adaylar bir bir çıkıyor ama projeden bahseden yok. Ama beklemekte yarar var süreç yeni başladı ve projelerini tamamlamamış olabilirler.

Partiler adaylarını belirlerken adayın projelerine bakarlar. Daha doğrusu bakmaları gerekir diye düşünüyorum. İlimizde de güçlü olan AK Parti ve DTP’nin adaylarında özellikle dikkat etmesi gereken konular arasında adayın eğitim derecesi, iş deneyimleri, konuşma-hükmetme kabiliyeti gibi özellikleri geliyor.

En önemlisi partiler, kendilerine başvuracak adayın o ili yönetebileceği izlenimini ilk kendisi onaylamalıdır. Yani parti teşkilatı adayın sosyal mühendis olup olmadığını onaylayarak o şekilde kabul etmesi lazım.

Adayların çalışmaları-projeleri yakında belli olur. Hani bir işe başvurduğunuz zaman önce özgeçmişinizi onayladıktan sonra ikinci merhalede olan "bu işi neden istiyorsun?" sorusu sorulur ya, işte siyasette de asıl önemli olan bu ikinci kısım.

Mardin’den aday olacak olan bütün adaylara işte bu soruyu sormak isterdim. Neden Belediye Başkanı olmak istiyorsunuz?

Mardin için yapacaklarınız nelerdir?

Belediye Başkanı olduğunuzda Mardin’in size katacağı çok şey varda, peki sizler ne vereceksiniz bu memlekete bu insanlara, bu insanların geleceği için ne düşünüyorsunuz bu kentin 5 yılı sonrası için ne kazanımımız olacak?

Mesela merak ediyorum:

-"Ben Belediye Başkanı olursam, temizliğe önem veririm. Sokaklar bundan sonra ter temiz olacak." diyen bir aday olacak mı? Maalesef Mardin sokakları çöpten geçilmiyor. Mardin’in böyle bir projeye ihtiyacı var.

-Mardin’in alt yapı sorununu iki yıl içinde bitiririm diyebilen var mı?

Ya çevre düzenlemesi ile Mardin’i çağdaş bir il yapacam diyen?

-"Ben Belediye Başkanı olursam, her mahallede park-halkevleri-yeşilalan gibi sosyal alanlar yaparım." diyen bir aday olacak mı? Yeşillendirilme çalışmaları yapılmalı. Her mahallenin temel ihtiyaçları arasındadır bunlar. Çocuklar için oyun alanı, yüzme havuzları, taziye-düğün vb gibi törenler için salonların olması gerekir. Özetle anlatmak istediğim bu halkın sosyal yaşamı için birşeyler yapılacak mı?

-Gençlerimiz için bırakın bir şeyler yapmayı onlar kale alınacak mı acaba?

-Kültürel etkinliklerimiz olan gelenek ve göreneklerimiz sempozyum, paneller, dinleti ve konferanslarla gündeme getirilip yeniden yatılması sağlanacak mı?

-"Ben Belediye Başkanı olursam, Mardin"deki görüntü kirliliği sorununu çözerim." diyen bir aday olacak mı? Birinci cadde üzerinde ve tarihi mekanların önünü kapatan derme-çatma kulübeleri kaldırabileceğini söyleyebilecek var mı?

—Göreve geldiğimde çarpık yapılaşmanın önüne geçerek kime ait olursa olsun sokak ve caddeleri işgal eden sokak ve caddeleri yıkabileceğini söyleyebilecek aday var mı?

-"Ben Belediye Başkanı olursam, akraba-dost-eş-rüşvet-haksız kazanç durumu olmaz, herkese eşit hizmet veririm." diyen olacak mı?

Mardin’in Yenişehir kısmı çarpık yapılaşma ile yeni kentleştiği, sit alanı kısmı ise betonarme yapılarla bozulduğu için sorunları hayli fazla. Üstünde çalışıldığı zaman sorunların ne kadar fazla olduğu görülür. Bu yüzden çalışılacak alan çok. Başkanlık koltuğuna oturacak kişiye önemli görevler düşecektir. Aday adaylığı ve başkan adaylığı süresince projeleri geliştirmeli ve yapacaklarına karşı dair halka güven vermeli. Bu projelere kaynak-finansman gerekir. Yeni başkan bunun içinde projeler geliştirmeli. Mardin için güzel projeleriniz yoksa Mardin halkından destek göremezsiniz. Ama eğer partide gücünüz veya paranız varsa o zaman projelere ihtiyacınız olmaz. Ama gücüyle-parasıyla iş başına gelen başkanlarında ömürleri uzun olmuyor; hatırlatması da bizden olsun.

Uzun lafın kısası, her kim aday olursa olsun ve bu seçimin galibi kim olursa olsun, kazanan Mardin olsun diyorum ve bu seçimin de Mardin’e hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum