2 Aralık 2008

Kızıltepeli öğretmenler İspanya'da

Kızıltepe Anadolu Teknik Lisesi ve METEM Müdürlüğü öğretmenleri, Avrupa Birliği destekli Leonardo da Vinci Projesi kapsamında “Engelli Bireylere Meslek Edindirme Kurslarının Avrupa Düzeyinde İncelenmesi” adlı projeyle Almanya ve İspanya’da eğitim gezilerinde bulunarak engelli bireylerin yaşadıkları sıkıntıların aşılması konusunda küçük de olsa bir çalışma başlattılar.

Geçtiğimiz haziran ayında dört öğretmenle Almanya’ya, ardından bu ay beş öğretmenle Okul Müdürü Yusuf Öztürk’ün başkanlığını yaptığı heyetle İspanya’ya giden öğretmenler, bu ülkelerde engelli bireylere çeşitli alanlarda hizmet veren kurum ve kuruluşlarla bir dizi çalışma ziyaretinde bulundular.

Engelli bireylere meslek kazandırmayla ilgili olarak yapılan bu gezilerin seyahat amaçlı olmadığını ve bununla da sınırlı kalmayacağını özellikle kaydeden proje yetkilileri, projenin bundan sonraki aşamasında da bir takım çalışmalarda bulunacaklar. Bu amaçla ilk olarak, engelli bireylere yönelik elektrikli ev aletleri tamir kursu açacaklarını belirten proje yetkilileri, bu kursa engelli vatandaşlar tarafından yoğun bir katılım beklediklerini söylediler. Bunun yanı sıra TBMM’nin engelli üyesi İstanbul milletvekili Lokman Ayva ile de görüşen proje üyesi öğretmenler, Lokman Ayva’nın koordinatörlüğünü üstlendiği ve engelli bireylere hitap eden bir Web sitesinde engelli bireylerle ilgili olarak Almanya ve İspanya’daki izlenimlerini bir yazı dizisi halinde yayımlamak konusunda görüş birliğine vardıklarını belirttiler.

Projede görev alan öğretmenler, son olarak söz konusu çalışmayla ilgili şunları kaydettiler: “Engelli bireylerin Avrupa’daki hak ve sosyal yaşantılarını bizzat yerinde incelerken beraberimizde ülkemizden de engelli bireylerin bulunmasını, bizim gördüklerimizi onların da görmesini çok arzu ediyorduk. Fakat bir takım bürokratik engellemelerden dolayı engelliler derneği üyesi olan arkadaşlarımız bize katılamadılar; bu açıdan üzgün olduğumuzu belirtmeliyiz. Bunun dışında, Avrupa’daki engelli bireylerin sosyal yaşama dahil edilmeleri için her türlü yola başvurulmuş olmasını gıpta ile karşıladık. Maddi açıdan hiçbir destekten mahrum bırakılmayan engelli vatandaşlar, kendilerini sosyal yaşamın dışına itilmiş hissetmemekte, bilakis sosyal yaşamın her alanında bütün fiziki engellerine rağmen çok aktif bir rol almaktalar. Umarız bu güzel uygulamaları en kısa zamanda ülkemizde de görme ve yaşama imkanı buluruz.”

Kadir ÜRÜNDÜ

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum