20 Aralık 2008

Mardin 'köye dönüş'ü tartışıyor

http://www.kenthaber.com/Resimler/2008/12/20/00079360.jpg

Mardin'de Köye Dönüş Rehabilitasyon Projesi kapsamında yer alan stratejik tedbirler ve önerilerin değerlendirildiği bilgilendirme toplantısı yapıldı.


Mardin İl Özel İdaresi'nde düzenlenen toplantıya Mardin Vali Yardımcısı Niyazi Ulugölge, UNDP Proje Koordinatörü Dr. Leyla Şen, sivil toplum kuruluşları ile meslek odaları temsilcileri ve belediye başkanları katıldı.


Vali Yardımcısı Ulugölge, terör örgütü PKK yüzünden Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere 15 yılda 14 ilde 62 bin 448 haneden yaklaşık 386 bin 360 kişinin evlerinden yurtlarından göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Proje kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda 25 bin haneden 151 bin 469 kişinin yaşadığı yere tekrardan geri dönüş yaptığına dikkat çeken Ulugölge şunları söyledi:
"30 yıldır bölgede yaşanan terör eylemleri yüzünden şu ana kadar yaklaşık 30 bin masum insanımız terör örgütü tarafından katledilmiştir.

Mardin'de 6 bin 123 haneden 34 bin 625 vatandaşımız güvenlik nedenleriyle yaşadıkları köylerinden göç etmek zorunda kaldı. Köye Dönüş Projesi ile yapılan çalışmalar kapsamında ise 3 bin 343 haneden 19 bin kişinin köylerine yeniden geri dönüşleri sağlandı. Bugüne kadar 2001-2008 yılları arasında genel bütçeden 4 milyon 606 bin YTL ödenek aktarıldı. Aktarılan bütçe Köye Dönüş Projesi'nden yaralanan köylere hizmet götürülmüştür."


Projenin temel amacının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde başta güvenlik nedeniyle çeşitli sebeplerden dolayı köylerinden ayrılan ailelerden gönüllü olarak geri dönmek isteyenlerin ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmek olduğunu vurgulayan Ulugölge, "Projenin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi, yerinden olmuş vatandaşlarımızın talep ve beklentilerinin daha üst düzeyde karşılanmasına katkılar sağlayacaktır. Valiliğimiz kentsel alanda özellikle yoksul grubu oluşturan bu vatandaşlarımıza yönelik rehabilitasyon ve entegrasyon projelerine ağırlık vermiş, çeşitli projeler geliştirmiştir.

Birçok vatandaşımız bu projelerden yararlanmıştır. Geri dönmek isteyen vatandaşlarımıza devletin kapısı her zaman açıktır. Her türlü ekonomik ve sosyal destek verilecektir" diye konuştu.
Dr. Şen ise, proje kapsamında köylerine geri dönmek isteyen vatandaşlara çeşitli projeler sunulduğunu söyleyerek, "Yerinden olmuş kişiler tanımından terör ve doğal afetlerden dolayı ülke içinde başka yerlere göç etmek zorunda kalan insanları kastediyoruz. Dünyada 52 ülkede 30 milyon insan, kendi ülkesi içinde başka yerlere göç etmek zorunda kalmışlardır. BM olarak 10 yılı aşkın bir süredir bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda, bu ülkelerle birlikte Türkiye ile de işbirliği içerisindeyiz.

Bugün burada sizlerin de görüşlerini alacağız ve bizzat köylerine hatta çocuklarının oyun alanlarına kadar giderek bu insanlarımızla konuşacağız ve yeni bir eylem planı hazırlayacağız" şeklinde konuştu.

http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2008/Aralik/20/Haber_530794.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum