26 Aralık 2008

Mardin’i 700 Bin Kişi Ziyaret Etti

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’ya kültür mirasına aday şehir gösterilen 7 bin yıllık tarihi zenginliğe sahip Mardin’i 2008 yılında yatarlı kayıtlara geçen ziyaretçi sayısı 370 bin, günü birlik ziyaretlerle de bu oranın 700 bin kişiyi aştığı açıklandı.

Mardin’de inanç ve kültür turizmi alanındaki hamlesi yatırım ve onarımlarla hız kesmiyor. Mardin Valiliği, Belediye, Hayırsever böyle iş adamları ile 2001 yılında başlattığı inanç ve kültür turizmi ağırlıklı yatırım ve onarımlarla sadece Türkiye de değil, dünyanın birçok ülkesinde adından söz ettiren Mardin kentine yerli ve yabancı turist akımı hız kesmek bilmiyor.

Mardin il Kültür Müdürü Davut Beliktay, 2008 yılının kasım aya itibari ile yatarlı ve resmi kayıtlara geçen ziyaretçi sayasının 370 bin, günü birlik ziyaretlerle de bu oranın 700 bin kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Beliktay, en çok bakım onarım, beslenme ve barınma alanlarına dönük yatırımların sürdüğü tarihi kentte, 2009 yılında ki turist beklentilerinin 900 ile bir milyon turist olduğunu ifade etti. 7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip zengin kültürel varlıkları ile adından sıkça söz ettirmeyi başaran Mardin’de, Başta Valilik olmak üzere, belediye ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin tanıtımda büyük katkılarının olduğunu işaret eden Davut Beliktay, 2009 yılının Mardin için ayrı bir hamle yılı olacağının da altını çizdi.

Halen Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 13 ayrı tarihi mabet ile çeşitli mekanlarda restorasyon çalışmalarının yürütüldüğünü de vurgulayan Mardin il Kültür Müdürü Davut Beliktay, “Belediye ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından başlatılan çarpık yapılaşma ile ilgili bir proje kapsamında yıkılacak 2000’in üzerinde konuta karşılık ilk etapta imara açılan Yenişehir semtinde 500 adet konut yapılacak. Tarihi kentte sürdürülen röle çalışmaları sonucu da 3 bin 124 adet tarihi ve kültürel varlık da tescil altına alındı. Tescil altına alınan tarihi mekânlarla ilgili olarak da Kültür ve Turizm Bakanlığımız, hibe amaçlı mali destek sağlıyor. Bu 200 bin Yeni Türk Lirasına kadar da çıkabiliyor” dedi.

Mardin’e gelen yerli ve yabancıların bir tek ziyaretle yetinmediği ve birkaç yıl da bir yeniden ziyarete geldiğini de değinen Belediye Başkanı Metin Pamukçu, 2009 yılı Mardin için onarım yılı olacağına vurgu yaparak, “TOKİ ile bir anlaşmamız var. Bunun hayata geçirilmesi için de var gücümüzle çalışıyoruz. Bunlar çarpık yapılaşmanın getirdiği kirli betonarme binaların yıkılması ve hak sahiplerinin mağdur edilmeden onlara çağdaş konutlar yaparak naklini sağlamaktır. Bunun gayret ve çabası içindeyiz. Mardin hak ettiği Kültürel mirası zenginliği ile UNESCO’ya girecek tek kenttir. Bunun da gereğini sağlayarak, kentsel dönüşüm planımızı hayata geçireceğiz” ifadesini kullandı.

Mardin’de, özellikle ihtiyaç duyulan beslenme ve barınma alanları ile ilgili yatırımlara, devletin de sağladığı kolaylıklar dikkate alınarak, önümüzdeki yıl mevcut olan bin 600 dolayındaki yatak sayısının bu paralelde yapılan yeni yatırımlarla 2000’in üzerine çıkacağını söyleyen işadamı ve Artuklu Kervansaray butik otelin sahibi Sabahattin Evrensel, bu tür yatırımların artması ile birlikte Mardin’in vazgeçilmez cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Evrensel, Mardin’e bugün yatırım yapmayanlar yarın çok ama çok pişman olacağını da hatırlattı.

DİYARBAKIR’DA YATIP MARDİN’E GELİYORLAR

Beslenme ve barınma alanları yetersizliği sebebi ile tarihi kente gruplarla gelen ve resmi kayıtlara geçmeyen yerli ve yabancı turistlerin günü birlik ziyaretleri nedeni ile Diyarbakır’da yattıklarını söyleyen Erdoba Butik Otelin sahibi Hıdır Çiftçi de, 2009 yılında bu yönde yapılan yatırımlarla bu sorunu da kısmen de olsa aşacaklarını belirtti. Çiftçi, “Şu anda hayata geçirilmeyi bekleyen üç ayrı otel daha var. Bunların devreye girmesi ile bu yöndeki sıkıntımız bir nebze olsun giderilmiş olacaktır. Beslenme ve barınma ağırlıklı yatırımlara daha çok ihtiyaç duyduğumuz hizmetlerdir. Bu nedenle çağrımızı yöre iş adamlarına yapıyoruz ve diyoruz ki gelin sağlanan kolaylıklardan da yararlanıp yatırımınızı Mardin’e yapın. Kazancınız ikiye katlansın. Turizm sektörüne yapılan yatırımlar hiçbir zaman zarar ettirmeyen yatırımlardır. Bizde ölü sezon yok. Aksine her mevsimde yerli ve yabancı turist ağırlamamız var. Birçok zengin kültürü barındıran Mardin gerçektende artık kabuğuna sığmayan bir şehirdir” şeklinde konuştu.

EKREM ARSLAN

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum