8 Aralık 2008

OYAK ÇİMENTODA KRİZE RAĞMEN KAR SAĞLANDI

http://www.habermardin.com/haber_uploads/968_maxi.jpg
OYAK Çimento grubundan yapılan yazılı açıklamada krize rağmen 9 aylık dönemin yüksek bir kar marjıyla kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada Türkiye Çimento Endüstrisi’nin kapasite ve pazar lideri olan OYAK Çimento Grubu, finansal belirsizliklerin üst düzeyde olduğu bu dönemde, 200 Milyon YTL net nakit ile sektörünün ve Türkiye’nin hem en likit grubu oldu hem de elde ettiği başarılı sonuçlar ile 2008 yılı 9 aylık sonuçlara göre karlılıkta sektör lideri olduğu vurgulandı.

İMKB Çimento Şirketleri Arasında, En Yüksek FAVÖK Oranı: %46 Ünye Çimento, en yüksek net marj: %40 Adana Çimento, en yüksek roıc: %26 ile Mardin Çimento, 26 Kasım itibariyle sonuçları yayınlanmış 11 Şirket arasında yer aldığı vurgulandı.

Açıklamada “ Dünyada yaşanan finansal krizin etkileri Türkiye’de de hissedilmekte olup inşaat ve çimento sektöründe geçen yıllara göre gerilemeler yaşanıyor. 2008 yılının ikinci yarısından itibaren inşaat sektöründe yavaşlama devam ederken, çimento dışı girdilerin fiyatlarındaki aşırı hareketler, yeni inşaatlara başlanmasını zorlaştırıyor. Bunun doğal sonucu olarak; son açıklanan verilere göre yılın ilk 8 ayında çimento iç satışlarının gerileme oranı %3’tür, bu oranın 2008 yılı sonuna doğru %10’a doğru ilerlemesi öngörülüyor. Ayrıca 2008 yılı içinde 12 Milyon Ton klinker kapasitesi devreye alındı. Oluşan arz fazlası, sektörü en az ekonomik durgunluk kadar olumsuz etkiliyor. Petrol fiyatlarındaki küresel gerileme, yakıt fiyatlarına tam olarak yansımadı. Her ne kadar deniz nakliye tarifelerinin düşüşü bir avantaj sağlasa da, yükselen döviz kuru, maliyetlerinin %55’i dövize bağlı sektörü olumsuz etkiliyor. Durgunluğun, rekabetin ve yaşanan krizin oluşturduğu koşullara paralel olarak yukarıda bahsedilen sektörel sebepler ile iç satışlarda gerileme yaşayan OYAK Çimento Grubu, Ortadoğu’da markalaşmış ürünleri, kriz öncesi öngörüleri ve buna paralel hazırlıkları sonucu Rusya’da alternatif pazar yaratmayı başardı, böylelikle ihracatını %69 arttırdı ve sınır ülkelerinin talebini en yüksek hacim ve fiyatla karşılayan grup oldu” denildi.

Açıklamada 2008 yılının ilk 9 ayında, Adana’da 2,4, Bolu’da 1.3, Ünye’de1.2 ve Mardin’de 1.4 milyon ton çimento üretildiği belirtildi. Satışlardan Adana’da 239,3, Bolu’da 135,7, Ünye’de 159,2 Mardin’de ise 156.4 milyon Ytl’lik net satış yapıldığı bildirildi. Çimento gurubunda sağlanan net kar ise söyle açıklandı. “Adana’da 94.8, Bolu’da 33,4, Ünye’de 60.1, Mardin ise 54.8 milyon YTL’dir”

PAZAR PAYINDA ARTIŞ SAĞLANDI

Oyak Çimento gurubundan yapılan yazılı açıklamada geçmiş yıllara göre Pazar payında artış sağlandığı vurgulandı. OYAK grubunun çimento sektöründeki Pazar payının ise % 14 olduğu belirtildi.

.

HEDEF SEKTÖR BİRİNCİLİĞİ

“OYAK çimento grubu, 2008 yılını, oyak’ın önem verdiği, esas faaliyet karı, net kar ve sermaye karlılığında elde etmeyi planladığı iyi sonuçlar ile sektör birincisi olarak tamamlamayı öngörüyor.” Açıklamada krize rağmen yatırımlara devam edeldiği ifade edildi. Açıklamada yapılacak yatırımlar şu şekilde sıralandı.

Krize ve getirdiği belirsizliklere rağmen yatırımlarına devam eden OYAK Çimento Grubu bünyesinde yer alan çimento şirketleri yatırımlarına devam ediyor.Adana Çimento’nun İsdemir Cüruf ve Cüruflu Çimento Öğütme Tesisi için çalışmaları devam ediyor. Yurtdışı kaynaklı malzemelerin büyük bölümü tesislerimize ulaştı ve yatırımın 2009 yılının ilk çeyreğinde devreye alınmasını planlıyoruz. Adana Çimento’nun Beyaz Çimento Üretim Tesisi yatırımı tamamlanmış olup, 300,000 Ton/Yıl kapasiteyi 2009 yılında devreye almayı planlıyoruz. Bolu Çimento’nun Ereğli Cüruf ve Cüruflu Çimento Öğütme Tesisi inşası sürmekte olup, tesisi 2009 yılı içinde devreye almayı planlıyoruz. Ünye Çimento’nun Romanya Terminali çalışmaları son noktasına geldi. Tesisi 2008 yılı sonunda devreye almayı ve 2009 yılında Karadeniz Havzasına farklı tiplerde çimentoları pazarlamayı öngörüyoruz.”

OYAK Çimento Grubu Bir İlke Daha İmza Atıyor..

OYAK Çimento grubunun yaptığı yazılı basın açıklamasında, ilklere imza atılmaya devam edileceği vurgulanarak “Bolu Çimento tarafından 2007 yılında hayata geçirilen “Döner Fırına Entegre Atık Yakma Sistemi” için dünya çapında patent başvurusu yapıldı. Türkiye Çimento Endüstrisi’nde bir ilk olacak bu patenti yakında almayı bekliyoruz.” Denildi.

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum