13 Aralık 2008

Seçimlere yüz gün kala...


Yaklaşık 100 gün sonra yapılacak olan yerel seçimler için geriye sayımla birlikte kamuoyu şu anda kimlerin aday olacağı ile meşgulken, halkın kulağı ise Mardin'de etkili olan AK Parti ve DTP parti merkezlerine başvuru yapan adaylara çevrilmiş durumda.

Halk adayları önemsiyor, çünkü yerel seçimlerde partiden çok adaylar ön planda. Genel seçimlerde halk siyasi görüşünü temsil eden partiye oy verirken yerel seçimlerde ise siyasi görüşten çok aday ön plana çıkıyor. Sitemizde yayınladığımız "Oyunuzu yerel seçimlerde kime verirsiniz" anketi de bu siyasi görüşü doğrular nitelikte.

Öncelik Adaya

Ankette oy verenlerin yüzde 60'ı siyasi partiye, ideolojisine ve ileri gelenlerin uygun gördüğü kişiden öte "oyumu adaya veririm" demesi ülke genelinde yaygın olan 'yaşadığım şehri yonetebilecek insandan yana tercihimi kullanırım' düşüncesinin de ilimizde etkili olduğunun göstergesi. Benim şahsi görüşüm de bu yönde parti önemlidir ama hiçbir zaman belirleyici değildir. Eğer bir partinin adayı gerçek anlamda hizmet getirebilecekse o şehre, parti ikinci planda kalır benim için.

Şüphesiz ilimizde de en çok merak konusu olan AK Parti aday adaylarının isimleri. Bunlar her gün biraz daha artarken korkak ve ürkek bir tavır sergileyen, bazı aday adayları ise muamma gibi.

Bu bağlamda DTP ve AKP arasında geçecek olan yerel seçimlerde, her iki parti için belirlenecek aday çok önemli. AK Parti'nin halkın ve parti teşkilatının sindiremeyeceği birini aday olarak göstermesi halinde DTP'nin göstereceği adayın kalitesine göre şansını daha da artıracak.

Süleyman Bölünmez'in de destekleyeceği adayın etkili olacağı seçimlerde AK Parti'de aday olmak isteyen bir çok kişi olmasına rağmen bugüne kadar sadece 4 kişinin resmi anlamda başvurması bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Tabi başka partiden olup siyaset tecrübesini AK Parti saflarında sürdürmek isteyenler ile zamanı erken bulduğu için gündeme gelmek istemeyen bazı adayların da genel merkezden başvuracağı bilgileri geliyor bizlere.

AK Parti'de bu tablo ortadayken DTP cephesinde ise bundan farklı olmayan bir belirsizlik hakim. Hem yerli hem yabancı birçok isimlerden söz edilmesine rağmen bu konuda da tam bir netlik maalesef yok.

DTP Mardin'e özel bir önem veriyor

Bir süre önce kurmayları ile birlikte Mardin'de bir toplantı düzenleyen Ahmet Türk'ün Mardin'in sahip olduğu vizyon ve dünya gündemindeki bir kent olması hasebiyle Dİyarbakır, Batman ve diğer illerden daha çok önem verdikleri açıklaması ile kazanamam korkusuyla adaylıklarını açıklamayan birçok ismin de var olduğu gelen bilgiler arasında.

Ben AK Parti'nin oy potansiyeline karşı DTP"den çıkacak adayın son derece büyük oy potansiyeline sahip birinin aday olması halinde AK Parti 'ye rakip olabileceğini düşünüyorum. Aksi takdirde AK Parti'nin yerel seçimlerde belediyeyi DTP'ye kaptırmasını bir hayal olarak görüyorum. Bu elbette ki benim şahsi görüşüm. DTP'li okuyucularımız gücenmesin ama gerçek bu. Bu gerçeği görmezlikten gelmek ve bunu idrak edememek sanırım sadece yüzeysellikten öteye gitmeyecektir.

İlerleyen günler içinde durum ne olur bilemem ama ben seçimlerin yaklaşmasına az bir zaman kalmasına rağmen bir çok adayın da kendini artık göstereceğine inanıyorum.

Mardin halkı sonuç ne olursa olsun ve belediye başkanlığını kim kazanırsa kazansın Mardin'e hizmeti şiar edinen bir siyasi partinin seçimi kazanmasından yanadır ve bu tavrını da sanırım sandıklara kesinlikle yansıtacaktır diye düşünüyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse, şu anki koşullarda Abdullah Deniz haricindeki hiçbir aday adayı seçim hareketliliğini yansıtamadı bizlere. Her ne kadar anketçiler, yoklamacılar, ön araştırmacılar nabız tutmak isteseler bile öncelikle aday adayları ve ilçe yönetimlerinin yapacakları faaliyetlerle seçim sürecinin başladığını hissetirmeleri gerekir. Biz “şimdiden seçim havasına girmeye gerek yok” görüşünü yanlış buluyor ve sürece adım adım yaklaşılmasını öneriyoruz.

Pamukçu'yla yola devam mı tamam mı?

Tabii bu hafta sonu il teşkilatında yola devam veya tamam konusunda hakkında bir yoklama yapılacak belediye başkanı Metin Pamukçu'ya Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel ve merkez ilçe başkanı Halit Bilgin'in birebir destek veriyor. Olumlu kişiliğine rağmen belediyecilik anlamda ekibini kuramamanın verdiği eksikle Mardin'de yeni bir açılıma gidemeyen strateji anlamında vizyon ve misyonunu belirleyemeyen Metin Pamukçu'ya il teşkilatının destek vermesi halinde bile genel merkezinin onaylamayacağı ise partinin etkili isimleri tarafından zikrediliyor. Bu isimler genel merkezin rengini ise yaptırılan anketle açıklıyorlar. Biliyorsunuz geçen hafta AK Parti Genel Merkezi, her ilde olduğu gibi Mardin'de de düzenlediği ankette anketörlerin, seçmenlere belediye başkanı Metin Pamukçu'nun başarılı olup olmadığı ve bir daha ki seçimlerde oy verip vermeyecekleri, Mardin'de belediye başkanı olarak kimi görmek istedikleri sorularının bulunduğu bir anket düzenledi. Belediye başkanı veya parti yönetimi tarafından, anket çalışmasıyla ilgili herhangi bir yorum yapılmazken, benim görüşüme göre yeniden aday olmak isteyen Metin Pamukçu'ya genel merkez bu anket sonuçlarını göstererek yollarını ayırmak için ikna edilmesini sağlayacak.

www.mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum