8 Aralık 2008

Sınır Ötesi Bayramlaşma Hazırlıkları tamamlandı

Şanlıurfa'nın Akçakale ve Ceylanpınar Hudut Kapısı, Mardin'in Nusaybin ilçesi, Kilis'teki Öncüpınar ve Hatay'ın Cilvegözü ile Yayladağı sınır kapılarında bayramlaşma hazırlıkları yapıldı.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki Tel Abyad sınır kapısından 3 bine yakın Türk vatandaş Suriye'ye geçerek burada yakınlarını görecek. Aynı şekilde 2 bin 600 Türk vatandaşı da Ceylanpınar Hudut kapısından Suriye tarafına geçecek.

Nusaybin ilçesinden de 5 bin Suriye vatandaşı akrabalarını ziyaret etmek için Türkiye'ye giriş yapacak.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan 29 bin Suriye vatandaşı Türkiye'ye gelecek. Yayladağı Gümrük Kapısı'ndan 6 bin 765 Türk vatandaşı Suriye'ye gidecek.

Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan ise 10 bin Suriyeli Türkiye giriş yapacak, 15 bin Türk vatandaş ise Suriye tarafında 48 saatliğine yakınlarına misafir olacak.

Şanlıurfa Vali Vekili Abdülmutalip Akdemir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sınırdaki bayramlaşmada sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldık. Sınır ötesi bayramlaşma, yıllarca aynı toprak üzerinde yaşamamış dost ve kardeş iki ülke arasındaki dostluk bağlarını daha da güçlendirecektir." dedi.

Sınırda bayramlaşma, Suriye ve Türkiye arasında geçmiş yıllarda yaşanan soğuk rüzgarlar sebebiyle sınırın iki yakasındaki akrabaların, tel örgülerden birbirlerine hediyelik eşyalar atması şeklinde yapılıyordu.

2000 yılından itibaren Suriye ve Türkiye'de sınır şehirlerinin valilerinin bir araya gelerek protokol imzalamalarından sonra sınırda bayramlaşma yapılmaya başlandı.

Türkiye ve Suriye'de akrabaları bulunanlar, her iki bayramın ikinci gününden başlamak üzere 48 saatliğine birbirilerine misafir olarak hasret gideriyor.

www.mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum