5 Aralık 2008

TÜCCAR VE ESNAF İCRALIK

http://www.habermardin.com/haber_uploads/965_maxi.JPG


Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı krizden en fazla etkilenen illerin arasında Mardin Tüccar ve esnafının olduğunu söyledi.

Esnaf Sanatkar ve Tüccarların kötü bir dönem geçirdiğini ifade eden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı bugünün yarından, bu yılın gelecek yıldan daha iyi olduğunu söyledi. Açıklamalarda bulunan Tutaşı, esnafın, sanatkarın ve tüccarın borçlarını ödeyemeyecek duruma düştüklerini, ticaret yapanların icralık olduğunu belirtti. Tutaşı “Birçok esnafımız ve tüccarımızı iş yapamadıkları için borçlarını ödeyemedi. İki esnaftan biri ya bankanın yada çeklerini ödeyemediği kişiler ile icralık oldu. Dün bugünden iyi, bu yıl gelecek yıldan iyidir. Moralimizi yüksek tutmaya çalışıyoruz, ama bir gerçek var ki onu da gizlemenin anlamı yok. 2009 yılı esnaf, sanatkâr ve tüccar için kötü bir yıl olacak, veriler ve gelişmeler bunu gösteriyor. Sayın başbakan özel bankaları ve bazı kurumları fırsatçılıkla suçluyor. Oysa devlet bankaları kredileri geri çekti, teminatları düşürdü. Devlet bankaları tüccara esnafa olan güvenini yitirirse gidişat kötü olacak” dedi.

İcra dairelerinde esnaf ve sanatkârlara ait icra dosyalarının her gün biraz daha kabardığını vurgulayan Ticaret Odası Başkanı Tutaşı “ İcrada geçmiş yıllara ait 1900 dosya var. 2008 yılının icralık dosya sayısı 3500 üzerine çıktı. Yılsonuna kadar bu rakam biraz daha büyüyecek. Esnafımız çeklerini ödeyemeyecek duruma düştü, kredi alamaz hale geldi.” Şeklinde sözlerini sürdürdü.

SINIR KAPISI BÜROKRASİYE TAKILDI…

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından finanse edilen Nusaybin sınır kapısının tüm işlemlerinin bitmesine ve TOBBB tarafından paranın hesaba yatırılmasına rağmen inşaatının başlatılmamasına anlam veremediğini söyleyen Tutaşı “Suriye’ye transit geçişe imkân tanıyacak ve Irak ile aradaki mesafeyi kısaltarak Habur sınır kapısına alternatif teşkil edecek Nusaybin sınır kapısında inşaat neden başlamıyor anlayamıyorum. Türkiye tarafından 260 dönüm alanda mayınlar temizlendi. TOBB inşaat parasını hazırladı. İş geldi bürokrasiye takıldı. Kapının açılması bölgede ticareti hareketlendirecek, ekonomik dengelerin rayına oturmasını sağlayacak. Ama aylardır inşaata başlanamıyor. Bunun sebebini anlamada zorlanıyorum. İlimizde uluslar arası nakliyecilik sektörü ekonominin can damarını oluşturuyor. Kapının açılması milyonlarca kişinin refaha kavuşması demektir. Neden çalışmalara başlanmıyor sorumuza kurumlar topu birbirlerine atıyor.”şeklinde konuştu.

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum