26 Aralık 2008

TRT 6 (Şeş) Kürtçe Kanalı Yayınına Başladı. İnternetten Canlı (Online) İzleyin

TRT Şeş 6 ilk Kürtçe yayınına başladı. Kürtçe yayın yapacak TRT 6'nın frekansları.
TRT 6 Şeş Kürtçe Kanalı
Türksat 3 A Batı

Frekans:.....: 12685
Polarizasyon: Horizontal
Symbol Rate: 30000
Fec...........: 5/6
parametrelerinden yayın yapacak.


TRT 6 ŞEŞ KÜRTÇE KANALINI İNTERNETTEN ONLİNE (CANLI) İZLEMEK İÇİN


http://surgucum.googlepages.com/TRT6SesKurtceKanaliLogosu.JPG

TRT Şeş 6 , Kürtçe yayın için hazırlıkları hızlandırdı. Kürtçe yayın için oluşturulan TRT 6 (Şeş), Test yayınına başladı.
İlk test yayını bugün "Kurmançi" lehçesi ile başlayacak. TRT-6 (Şeş) Koordinatörü Sinan İlhan, "Yayınlar önce Kurmançi ile başlayacak. Daha sonra Zazaca diğer lehçeler de olacak" dedi. İlhan, İbrahim Tatlıses gibi Kürtçe bilen sanatçılarla program yapıp yapmayacakları konusunda ise "Şu ana kadar İbrahim Bey'le bu konuyu konuşmadık.

RESMİ YAYINLAR 1 OCAK'TA

Resmi yayınlar başladıktan sonra düşünebiliriz" dedi. Bugünkü yayında Kürt sanatçılar Rojin, Nilüfer Akbal'ın klipleri yer alacak. Kaset yayını yaklaşık 6 saat sürecek. Resmi yayınlar ise 1 Ocak'ta 19.00'da başlayacak.

Bugün test yayınına başlayacak olan TRT 6 (Şeş) Kürtçe Kanalı'nın açılış programı için kanala görüş bildiren Kürt kökenli bazı milletvekilleri, Başbakan Erdoğan’a Kürtçe teşekkür etti. TRT 6 (Şeş) Kürtçe Kanalı’nin, ünlü Kürt sanatçı Ciwan Haco’ya program yapması için teklif götürdüğü iddia edildi.

Kürt şarkıcı Ciwan Haco’ya şov programı teklifi iddiası
Otantik Kürt müziği özelliklerini Pop-Folk ve Rock ağırlıklı kalıplar içinde düzenleyip, ezgilerin dünyaya açılmasını sağlayan ünlü Kürt sanatçısı Ciwan Haco’ya, haftalık Kürtçe şov programı yapması için TRT tarafından teklif götürüldüğü ileri sürüldü. Program yapmaya sıcak bakan Haco’nun, yayınları yakından izledikten sonra karar vereceği belirtildi.

Tatlıses’e rakip mi olacak
Şivan Perwer’den sonra kanalın açılışına katılmayı reddeden Haco’ya, İbrahim Tatlıses’in “İbo show” programı gibi haftalık Kürtçe şov programı yapması için, TRT’nin aracı kurumu tarafından teklif götürüldü.
Bir dönem Haco ve Perwer’in avukatlığını yapan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iki sanatçıya hukuki alanda yardım ediyor. Kaplan, Haco’nun, “Çatışmalar sürerken barışa katkı sunmak isterim. Yayın politikasını bir-iki ay izleyeceğim. Yayın politikasının ne olacağını bilmeden kendimi hazır hissetmiyorum” dediğini aktardı.
Kaplan, TRT’nin Kürtçe kanal yöneticilerinin Kürt sanatçılarla aracı kurumlar vasıtasıyla anlaşmalar yaptığını belirterek, “TRT hiçbir Kürt sanatçıya resmi bir teklif götürmemiş. TRT’nin bütün görüşmeleri kayıt dışı yapılıyor” dedi.

‘Q ve W varsa 500 YTL ceza’
Kaplan, sözleşmede yasaklı kelimeler de bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“Şarkının içinde Kürdistan, Q, W harfi geçerse 500 YTL ceza var. 9 sayfalık klasik bir sözleşme yapılıyor. Sanatçının dağıtım, yayın ve telif haklarını ara yapımcı alıyor.
Yapımcı-TRT arasında ayrı bir sözleşme, yapımcı-sanatçı arasında ayrı bir sözleşme yapılıyor. Mesela sanatçı istediği parçayı söyleyemez. Sanatçı neyle bağımlı olduğunu bilmiyor. Kürtçe’nin ticareti yapılıyor. Sanatçıların derdi barışa katkı sunmak. AKP ise seçime katkı sunma peşinde.”

AKP milletvekillerinden Erdoğan’a Kürtçe teşekkür
TRT’nin test yayınına bugün başlayacak olan Kürtçe kanalı için, AKP’nin Kürt kökenli milletvekillerinden Kürtçe görüşler alındı. Milletvekilleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, yayınların başlaması nedeniyle Kürtçe teşekkür etti.
Bugün gerçekleştirilecek ve canlı olmayan yaklaşık 6 saatlik test yayında halkın, sanatçıların ve aydınların değerlendirmeleri yer alacak. Rojin’in de aralarında bulunduğu sanatçıların ve grupların Kürtçe klipleri yayınlanacak.
Ocak ayından itibaren 24 saat yayına geçecek TRT 6 kanalı, kısa bir süre Kürtçe’nin Kurmanci lehçesi ile yayın yapacak. Kanalın açılışını Başbakan Erdoğan gerçekleştirecek. Kanal, yayınına İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayacak.

Türk randevu vermedi
Kanalın açılış programı için Kürt kökenli milletvekillerinden ilk kez Kürtçe görüş alındı. TRT’nin, AKP’nin yanı sıra TBMM’de grubu bulunan diğer partilerin Kürt kökenli milletvekillerinden de görüş almak istediği, ancak DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün randevu vermediği öğrenildi.
Bazı milletvekilleri, yayınlara başlanmasında Erdoğan’ın büyük katkısı olduğunu belirterek, Kürtçe “Serokvezir Recep Tayyip Erdoğan’ra spas dıkım” (Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum) dedi.

‘Köprü olacak’
TRT'nin Kürtçe yayını ile birlikte bölgede yaşayan halkın kendilerine gösterdiği yakın ilgi ve teşekkürlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğunu belirten AK Parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir ise “Bölge halkı kendi kültürünü yaşama, kendi ana dili ile konuşmanın sevincini yaşayacak. Kendi iktidarımız döneminde sayın Başbakanımızın çabaları ile yayına geçilmesi, ülkemize ve kültürümüze katkı sunacak. Çok sesliliğin, çok dilliliğin her zaman ülkemize fayda getireceğine inanıyorum” diye konuştu.
AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan, yayınların Türkler ile Kürtler arasında bir köprü olacağını belirterek, “Türk demokrasisi için güzel bir olay. Bekleniyordu, halkın istediği bir şeydi” dedi.


TRT 6 ŞEŞ KÜRTÇE KANALINI İNTERNETTEN ONLİNE İZLEMEK İÇİN





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum