15 Aralık 2008

TRT'de Kürtçe dizi ne zaman yayınlanmaya başlıyor?

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin çarpıcı açıklamalarda bulundu ve '1 Ocak'ta Kürtçe dizi yayınlanacak' dedi. İşte ayrıntılar;

TRT 1 Ocak'tan itibaren bir kanaldan Kürtçe yayın yapmaya başlayacak. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şahin Kürtçe kanalın amacının Türkçe öğretmek olmadığnı söyledi ve Kürtçe dizi müjdesi verdi.

Şahin'in Kürtçe kanalla ilgili sözleri ise şöyle:

KANALIN İSMİ

Bizim kanallarımız TRT1, TRT2, TRT3 diye gidiyor. O kanalın da böyle bir numarası olacak. TRT7, TRT8, TRT9 gibi bir numara vereceğiz.

HANGİ LEHÇEDE YAYIN YAPILACAK?

İlk etapta o bölgede yüzde 90 Kırmançi lehçesi konuşuluyormuş, yayınlar o lehçede olacak. Zazaca, Soranice de olacak. Şu an bu üç lehçede düşünüyoruz. Bizim amacımız kimseyi ürkütmek değil. Çok samimi bir şekilde Doğuda, Güneydoğu'da Türkçeyi öğrenememiş insanların kanal ihtiyacına cevap vereceğiz.

KANALIN İÇERİĞİ

TRT1 gibi aile kanalı olacak. Diziler, eğlence programları, haber programları, haberler olacak. Bir aile kanalında ne oluyorsa o kanalda da onlar olacak. Bu ülkenin milli birliğine, bütünlüğüne, bayrağına, İstiklal Marşı'na sövülmediği müddetçe nasıl TRT'de programlar yapılıyorsa, o programların hepsini Kürtçe kanalda da yapacağız. Anayasada, 2954 Sayılı Kanunda ilkelerimiz, misyonumuz, vizyonumuz, çizgilerimiz ortaya konulmuş. O sınırlar içinde kalmak kaydıyla arkadaşlarımız, özgürce istediklerini o kanalda söyleyecekler, konuşacaklar ve televizyonculuk yapacaklar.

KÜRTÇE DİZİLER GELİYOR

Dizilere Kürtçe dublaj yaptıracağız. Nasıl İngilizce filmler Türkçe seslendi-riliyorsa onlardan farklı olmayacak. TRT'nin popüler dizileri Kürtçe olarak yayınlanacak. Filmler, dizi filmler, çizgi filmler, dini yayınlar, eğlence yayınları, belki müzik yarışması da olacak.

AMAÇ TÜRKÇE ÖĞRETMEK DEĞİL

Bizim amacımız Türkçe öğretmek değil. Onu Milli Eğitim Bakanlığı yapar. Gerektiğinde alt yazı vereceğiz. Örneğin, kanalda bir röportaj yapılırken, röportaj yapılan kişi Kürtçe bilmiyorsa, Türkçe konuşacak ve Kürtçe alt yazı geçecek veya bunun tersi olacak.

ANA DİLDE YAYIN İNSAN HAKKI

Biz böyle bir kanalı kurmazsak, art niyetli, Türkiye üzerinde emelleri olan insanlar yaptıkları yayınlarla bu insanları etkiliyorlar ve doğruları onların doğruları oluyor. Bugüne kadar Türkçeyi öğretememişiz. Ana dilde yayının ve televizyonun da bir insan hakkı olduğunu düşünüyorum. TRT bu ihtiyacı karşılayacak.

KÜRTÇE ŞARKI

Müzik programlarına Kürtçe şarkı söyleyen sanatçılar çıkacaklar. Türkçe söyletip, Kürtçe alt yazı geçemeyiz.

ROJ TV'YE ÇIKANLAR TRT'YE ÇIKABİLECEK Mİ?

Bölücü olmamak, bu ülkedeki birliğimizi, bütünlüğümüzü dinamitlememek kaydıyla herkes çıkar. Düne kadar bir kanalları vardı da ROJ'u mu tercih ettiler? Yoktu. Böyle bir mecra açılırsa, şarkıcılar çıkar. Kaldı ki Doğuda Güneydoğu'da şarkıcı problemi yok, herkes türkü okur. "Sen türkülerini söyle" diye bir yarışmamız var. Bunun Kürtçe versiyonunu yaparız, yüzlerce şarkıcı, türkücü buluruz.

DÜNYANIN HER YERİNDEN İZLENECEK

Dünyanın her yerinden izlenecek. Uydudan yayın yapacağız, Kuzey Irak'ta da, ABD'de de, Avustralya'da da izlenebilecek.

KANAL HERKESE AÇIK

Herkese eşit olmak kaydıyla açık olacak. Politikacıları çıkaracak olursak her birini çıkaracağız, çıkarmayacak olursak hiçbirini çıkarmayacağız. Birini çıkarıp diğerini çıkarmamak gibi bir ayrıcalık yaptığımızda zaten oradaki insanlar bizi silerler, çizerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum